Oudemolen (Fijnaart), Noord-Brabant
Naam De Oude Molen

Molenbouw de Jongh, Veldhoven (2002/2005)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de jaartallen '1845' en '2005.
Eigen website De Oude Molen
Voorganger De Oude Molen voorganger, Oudemolen
Geschiedenis
Met de bouw van een ronde stenen molen werd begonnen in 1845 op initiatief van Gerardus van der Ley. Hij werd ook de eerste eigenaar.

Op 26 oktober 1849 brandde deze nog geen vijf jaar oude molen geheel uit. Alleen de stenen romp bleef overeind.
In januari 1850 lag het bestek, opgesteld door Cornelis van Chaam uit Zevenbergen, voor de te herbouwen molen klaar.

Gedurende vele jaren was de molen in bedrijf, het laatst onder de familie De Lint. Tenslotte volgden ook hier stilstand en verval.

In de jaren '60 leek een restauratie in het vooruitzicht, maar helaas liep het anders: hoewel veel personen en instanties het eens waren over het belang van deze fraai gelegen molen, kwam er uiteindelijk geen geld vrij voor herstel. Het bleef steken op enkele duizenden guldens...
Eind 1966 werd een sloopvergunning verleend; in september 1967 onttakelde molenmaker Piet van Beek (Rijnsaterwoude) de molen tot romp met met kap. Vrijwel alle onderdelen werden verwijderd; slechts de kap bleef, met de bovenas, wachten op betere tijden.

Gelukkig braken die tijden ook aan: in 2000 werd de molen overgedragen aan nieuwe stichting en in 2002 met restauratie begonnen. In eerste instantie werden de romp hersteld en allerhande zolderbalken vernieuwd of gerepareerd en een nieuwe stelling aangebracht.
Op 30 augustus 2005 werden de onderdelen voor de nieuwe kap bij de molen neergelegd en meteen begonnen met opbouw. 29 oktober 2005 werden kap en staart aangebracht.
25 april 2007 werden de roeden gestoken en opgehekt en op 12 mei 2007, de Nationale Molendag, deed de molen, nog zonder borden en kleppen, bij de krachtige wind direct mee.

Verheugend is de beslissing geweest, om de zelfzwichting op de binnenroede weer aan te brengen. Tot aan de onttakeling had de Oude Molen, als laatste Brabantse molen, dit wieksysteem.

Eigenaren van de molen:
1846 - 1878 G. van der Ley
1878 - 1892 P.H. Sneep
1892 - 1925 C.P. Vogelaar
1925 - 1993 Fam. De Lint
1993 - 2000 Fam. Groenewoud
2000 - heden Stichting “De Oude Molen”
Over de naam:
Deze molen wordt 'De Oude Molen' genoemd, naar het gehucht waar hij staat. Het gehucht dankt zijn naam aan de oude molen, een standerdmolen die van 1561 tot 1725 niet ver van deze molen stond en toen vervangen werd door een nieuwe molen, die ook die aanduiding kreeg(!)
Ton Meesters, De vier molens van molenmaker Van Chaam, in: De Meule nr. 68 (2010) pp. 18-26.

Ansichtkaart datum onbekend, verstuurd in 1948 (coll. Jo Polak).

Laatst bijgewerkt: woensdag 5 februari 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Oude Molen, Oudemolen (Fijnaart) home vorige pagina