Molen Gemeenschapsmolen, Driemond

Driemond, Noord-Holland

Groot maar wordt verminderd door beplantingen en enkele naastgelegen bedrijfsloodsen

G. Griffioen

Op afspraak

fietsroute in de buurt van Gemeenschapsmolen via fietsnetwerk.nl

romp
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geverfde rabatdelen.

Stalen vijzel Ø 1,77 m.
Woning in de molen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de jaartallen '1707 2002'

Rollenkruiwerk; houten rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel; pal.

Bovenschijfloop 35 staven; steek 13,8 cm.
Onderbonkelaar (conisch) 30 kammen
Vijzelwiel 39 kammen, steek 15,0 cm.

Systeem Fauël op beide roeden
wiekverbeteringen

Bij de reconstructie van 2002 kreeg deze molen op beide roeden het systeem Fauël (fokwieken) met steekborden.

As 95, Gieterij Hardinxveld
Gieterij Hardinxveld
✉︎ 95 2001 2002 aanw. 06,46
De Prins van Oranje ✉︎ 889 1873 1873? 1926

molenmaker
?? (1708) J. den Besten, Loenen a/d Vecht; ontwerp en advies Fa. Poland, Heerhugowaard; molenmakerswerk (2002)
geschiedenis

De Gemeenschapspolder bestond vroeger uit een aantal polders, ieder met een eigen molen(tje). Na de bouw van de huidige molen werden de andere molens afgebroken. Evenwel bleek de bemaling later toch te kort te schieten en werd op de plaats van de voormalige wipmolen van de Stammerpolder weer een molen gebouwd, die weer 'Stammermolen' werd genoemd.

In 1892 volgde ombouw van scheprad- tot vijzelmolen. Er kwam een geheel nieuwe paalfundering met kespen en houten vloer, waarop de gemetselde vijzelkom en molenachtkant. Tekening (nog aanwezig) en bestek werden vervaardigd door H.G. 'Geer' de Kort, destijds een bekende molenarchitect, die in Amstelland en West-Utrecht bij vele polders bij het molenonderhoud en nieuwbouw de directie voerde.

Vervolgens deed de molen tot 1926 dienst. In dat jaar plaatste men op de voorwaterloop een gebouwtje met daarin een dieselgedreven centrifugaalpomp. Later is de diesel vervangen door een electromotor. De molen zelf werd grotendeels onttakeld: roeden, kap en as werden verwijderd en het achtkant later ingekort. Bij dat onttakelen viel de bovenas kapot, bovenop de (net gestreken) roeden.

Toen dit gemaal in 1993 geheel verouderd was en men moest overgaan tot een nieuw gemaal, koos men ervoor de molen te herbouwen. Bestek plus tekeningen en begroting werden vervolgens gemaakt door Ing. Jan den Besten.
De in 1926 horizontaal boven de bovenste zolder afgezaagde stijlen werden met 1,32 m. verhoogd; ook de destijds verwijderde onderste vier legeringsbalken en acht korbelen werden weer aangebracht. Uiteraard was een geheel nieuwe kap met kruiwerk nodig, evenals een gaandewerk.
Op 25 april 2003 werd de molen in gebruik gesteld door burgemeester Job Cohen van Amsterdam.

toelichting naam

In het Noord-Hollands Molenboek van 1981 wordt deze molen abusievelijk de Gaaspermolen genoemd, maar de echte Gaaspermolen stond aan de overkant van de Gaasp en bemaalde de polder Gein en Gaasp. De genoemde molenromp, die thans weer compleet is gemaakt, wordt op oude kaarten steeds de Gemeenschapsmolen genoemd en bemaalde de gelijknamige polder.