Driemond, Noord-Holland
Gemeenschapsmolen
Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht
Bemalen van de Gemeenschapspolder op vrijwillige basis
G. Griffioen
Groot maar wordt verminderd door beplantingen en enkele naastgelegen bedrijfsloodsen
Constructie
Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geverfde rabatdelen.
Systeem Fauël op beide roeden
Bij de reconstructie van 2002 kreeg deze molen op beide roeden het systeem-Fauël (fokwieken) met steekborden.
klik voor meer info Vaags 0058 buiten 2001 buiten aanw. 26.50
klik voor meer info Vaags 0059 binnen 2001 binnen aanw. 26.50
klik voor meer info Gieterij Hardinxveld 0095 2001 2002 aanw.
klik voor meer info De Prins van Oranje 0889 1873 1873? 1926
Houten rollen; kruirad
Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Stalen vijzel Ø 1,77 m.
Bovenschijfloop 35 staven; steek 13,8 cm.
Onderbonkelaar (conisch) 30 kammen
?? (1708)
J. den Besten, Loenen a/d Vecht; ontwerp en advies
Fa. Poland, Heerhugowaard; molenmakerswerk (2002)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de jaartallen '1707 2002'
Geschiedenis
De Gemeenschapspolder bestond vroeger uit een aantal polders, ieder met een eigen molen(tje). Na de bouw van de huidige molen werden de andere molens afgebroken. Evenwel bleek de bemaling later toch te kort te schieten en werd op de plaats van de voormalige wipmolen van de Stammerpolder weer een molen gebouwd, die weer 'Stammermolen' werd genoemd.

In 1892 volgde ombouw van scheprad- tot vijzelmolen. Er kwam een geheel nieuwe paalfundering met kespen en houten vloer, waarop de gemetselde vijzelkom en molenachtkant. Tekening (nog aanwezig) en bestek werden vervaardigd door H.G. 'Geer' de Kort, destijds een bekende molenarchitect, die in Amstelland en West-Utrecht bij vele polders bij het molenonderhoud en nieuwbouw de directie voerde.

Vervolgens deed de molen tot 1926 dienst. In dat jaar plaatste men op de voorwaterloop een gebouwtje met daarin een dieselgedreven centrifugaalpomp. Later is de diesel vervangen door een electromotor. De molen zelf werd grotendeels onttakeld: roeden, kap en as werden verwijderd en het achtkant later ingekort. Bij dat onttakelen gebeurde iets opmerkelijks: de bovenas viel kapot, bovenop de (net gestreken) roeden.

Toen dit gemaal in 1993 geheel verouderd was en men moest overgaan tot een nieuw gemaal, koos men ervoor de molen te herbouwen. Bestek plus tekeningen en begroting werden vervolgens gemaakt door Ing. Jan den Besten.
De in 1926 horizontaal boven de bovenste zolder afgezaagde stijlen werden met 1,32 m. verhoogd; ook de destijds verwijderde onderste vier legeringsbalken en acht korbelen werden weer aangebracht. Uiteraard was een geheel nieuwe kap met kruiwerk nodig, naast een geheel nieuw gaandewerk.
Op 25 april 2003 werd de molen in gebruik gesteld door toenmalig burgemeester Job Cohen van Amsterdam.
Aanvullingen

In het Noord-Hollands Molenboek van 1981 wordt deze molen abusievelijk de Gaaspermolen genoemd, maar de echte Gaaspermolen stond aan de overkant van de Gaasp en bemaalde de polder Gein en Gaasp. De genoemde molenromp, die thans weer compleet is gemaakt, wordt op oude kaarten steeds de Gemeenschapsmolen genoemd en bemaalde de gelijknamige polder.

Ed van Gerven, 'Terugkeer Gaaspermolen aanwinst voor landschap en polder', in: Molens 70 (2003) pp. 4 - 7.
Gemeenschapsmolen, Driemond, Het galghout op de staart.  Foto: Rob Pols (10-10-2004).
Gemeenschapsmolen, Driemond, Foto: Nancy Middelkoop (14-10-2007).
Gemeenschapsmolen, Driemond, Foto: Piet Glasbergen (3-4-2013).
Gemeenschapsmolen, Driemond, Foto's: Piet Glasbergen (3-4-2013).
© Foto's: Piet Glasbergen (3-4-2013).
Gemeenschapsmolen, Driemond, Molenaar Gerard Griffioen bij het kruirad.  Foto: Piet Glasbergen (28-9-2013).

Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Gemeenschapsmolen, Driemond home vorige pagina