Driemond, Noord-Holland
Naam Gemeenschapsmolen
Ligging Lange Stammerdijk 20
1109 BN Driemond (Amsterdam Zuidoost)
Gemeente Amsterdam
Kadaster Gemeente Weesperkarspel, sectie C, nr. 683
Monumentennummer 504564
Landsch. waarde Groot maar wordt verminderd door beplantingen en enkele naastgelegen bedrijfsloodsen
Eigenaar Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht
Bestemming Bemalen van de Gemeenschapspolder op vrijwillige basis
Molenaar G. Griffioen

Constructie
Romp Eiken achtkant, gedekt met riet, op lage voet. De onderste ca. 2 meter gedekt met geverfde rabatdelen.
Wiekenvorm Systeem Fauël op beide roeden
Wiekverbeteringen Bij de reconstructie van 2002 kreeg deze molen op beide roeden het systeem-Fauël (fokwieken) met steekborden.
klik voor meer info Vaags0058buiten2001-aanw.26.50 m.
klik voor meer info Vaags0059binnen2001-aanw.26.50 m.
klik voor meer info Gieterij Hardinxveld009520012002aanw.06.46 m.
klik voor meer info De Prins van Oranje088918731873?1926-
Kruiwerk Houten rollen; kruirad
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Stalen vijzel Ø 1,77 m.
Bovenschijfloop 35 staven; steek 13,8 cm.
Onderbonkelaar (conisch) 30 kammen
J. den Besten, Loenen a/d Vecht; ontwerp en advies
Fa. Poland, Heerhugowaard; molenmakerswerk (2002)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de jaartallen '1707 2002'
Eigen website Gemeenschapsmolen
Voorganger Gaasperpolder, De Gaaspermolen, Driemond (v/h Weesperkarspel)
Geschiedenis
De Gemeenschapspolder bestond vroeger uit een aantal polders, ieder met een eigen molen(tje) Na de bouw van de huidige molen werden de andere molens afgebroken. Later bleek de bemaling te kort te schieten en werd op de plaats van de voormalige wipmolen van de Stammerpolder weer een molen gebouwd, die weer 'Stammermolen' werd genoemd.

In 1892 volgde ombouw van scheprad- tot vijzelmolen. Er kwam een geheel nieuwe paalfundering met kespen en houten vloer, waarop de gemetselde vijzelkom en molenachtkant. Tekening (nog aanwezig) en bestek werden vervaardigd door H.G. 'Geer' de Kort, destijds een bekende molenarchitect, die in Amstelland en West-Utrecht bij vele polders bij het molenonderhoud en nieuwbouw de directie voerde.

Vervolgens deed de molen tot 1926 dienst. Men plaatste toen een gebouwtje op de voorwaterloop met een diesel-gedreven centrifugaalpomp. Later is de diesel vervangen door een electromotor.
Bij het onttakelen gebeurde iets opmerkelijks: de bovenas viel kapot, bovenop de (net gestreken) roeden.

Toen dit gemaal in 1993 geheel verouderd was en men moest overgaan tot een nieuw gemaal, koos men ervoor de molen te herbouwen. Bestek plus tekeningen en begroting werden vervolgens gemaakt door Ing. Jan den Besten.
De in 1926 horizontaal boven de bovenste zolder afgezaagde stijlen werden met 1,32 m. verhoogd; ook de destijds verwijderde onderste vier legeringsbalken en acht korbelen werden weer aangebracht. Uiteraard was een geheel nieuwe kap met kruiwerk nodig, naast een geheel nieuw gaandewerk.
Op 25 april 2003 werd de molen in gebruik gesteld door burgemeester J. Cohen van Amsterdam.
Over de naam:
In het Noord-Hollands Molenboek van 1981 wordt deze molen abusievelijk de Gaaspermolen genoemd, maar de echte Gaaspermolen stond aan de overkant van de Gaasp en bemaalde de polder Gein en Gaasp. De genoemde molenromp, die thans weer compleet is gemaakt, wordt op oude kaarten steeds de Gemeenschapsmolen genoemd en bemaalde de Gemeenschapspolder.
Literatuurverwijzingen:
Ed van Gerven, 'Terugkeer Gaaspermolen aanwinst voor landschap en polder', in: Molens 70 (2003) pp. 4 - 7.

Laatst bijgewerkt: zondag 14 september 2014 | Aanvullingen

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Gemeenschapsmolen, Driemond home vorige pagina