Anna Paulowna, Noord-Holland
Inventaris nr. NH007A

Overbrengingen

Geen verder gaandewerk aanwezig

Hoogte van de stelling 5,80 m.
Molenmaker Fa. de Leeuw, 't Zand; fa. Poland, Broek op Langedijk (2002)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, geel afgebiesd, met de opschriften 'Anno 2002' en daaronder "Leonide". In een cartouche de afbeelding van een leeuw (als in een wapen)
Voorganger Anna Paulownapolder, Oostpolder, molen bij de Knees/ Nr. 2, Anna Paulowna
Geschiedenis
Het achtkant is afkomstig van de poldermolen De Zeemeeuw van de Lauwerpolder ten noorden van Uithuizen (Gr.), gebouwd in 1892. Die molen was aldaar uitgerust met zelfzwichting en zelfkruiing met twee windrozen, onttakeld in 1935; het achtkant werd pas in 1988 gedemonteerd en opgeslagen.
De bovenas is afkomstig uit de kleine wipmolen van de Oostbuurtpolder te Hazerswoude-Rijndijk (Z-H), gesloopt in 1960. Deze lag van 1960 tot 1992 op het terrein van molenmakerij Van der Loo te Kethel (Z-H). De as werd in 1992 door Martin van Doornik opgehaald en naar Groningen gebracht. Zowel achtkant als de bovenas waren aangekocht ten behoeve van de herbouwplannen van De Windlust in Molenrij. Toen deze plannen niet lukten door gebrek aan financiële draagkracht, zijn de onderdelen verkocht aan molenmaker Hiemstra te Tzummarum (Fr.), die ze doorverkocht heeft naar Anna Paulowna.

De fa. J.K.Poland uit Broek op Langedijk heeft bij dit project de technische zaken gerealiseerd en hierin ook geadviseerd.

Laatst bijgewerkt: woensdag 6 februari 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Leonide, Anna Paulowna home vorige pagina