Molen De Klaarkampstermolen, Rinsumageest

Rinsumageest, Fryslân

Rinsumageest
Dantumadiel, Fryslân
Gemeente Birdaard, sectie O, nr. 901

Trekwei 11
openingstijden

In de regel zaterdagmiddag. Doordeweeks als de molen draait of op afspraak via 06-25116086 (Harmen Zwart)

fietsroute in de buurt van De Klaarkampstermolen via fietsnetwerk.nl

Houten achtkant, gedekt met riet, met stenen veldmuren

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met in zwart de jaartallen '1862' '1976' en daaronder '18 93'.

Neutenkruiwerk; 16 neuten. Kruilier.
Hoepelvang (metaal). Vangbalk met duim; vangstok. Pal.

Onderwiel 35 kammen
Vijzelwiel 34 kammen, steek 10,8 cm.

Buurma ✉︎ 246 binnen 1991 1991 binnen aanw. 16,24
Buurma ✉︎ 131 buiten 1983 1983? buiten aanw. 16,24
wiekverbeteringen

Deze molen heeft lang zelfzwichting op beide roeden gehad, maar al in 1949 was dit niet meer aanwezig en had de molen Oud-Hollandse ophekking met zeilen.
Na de rehabilitatie van 1976 is weer Oud-Hollandse ophekking (wederom met zeilen) aangebracht.

Gieterij Hardinxveld ✉︎ 43 1991 1991 aanw.

W.F. Boomstra, Goënga en P.J. Sittenga, IJsbrechtum (1862)
geschiedenis

Op de kaart van Dantumadeel in de Atlas van Eekhoff (1847) komt aan de oude Juckemavaart reeds een molen voor. Het is niet bekend wanneer deze werd gebouwd.

Blijkens inscripties is de huidige molen ontworpen door W(illem) F(eikes) Boomstra (1829-1885), timmerman te Goënga, en in 1862 gebouwd door diens collega P(ieter) J(elles) Sit(t)enga (1827-1865) uit IJsbrechtum. Aangezien de aanbesteding van de bouw van de molen van het Buitenwiel in de Leeuwarder Courant van 7 februari 1862 werd aangekondigd moet het die molen zijn die in 1893 naar hier overgeplaatst werd.
Die overplaatsing had een reden: het Klaarkampermeer werd toen droog gemaakt en de molen moest de daaruit ontstane landerijen tezamen met nog enkele andere percelen - een totaal van ca. 70 ha. - drooghouden.

NIet helemaal duidelijk is vooralsnog, wanneer de molen buiten bedrijf kwam. Toen in 1952 beide roeden werden gestreken, volgde een periode van langdurig verval. Rond 1970 was dit zeer ernstig te noemen.

De redding kwam in 1975/76, toen deze molen in het kader van de ruilverkaveling Dantumadeel geheel gerestaureerd werd. Buiten de molen plaatste men een elektrisch gemaaltje, waarvan de meterkast etc. in de molen werden ondergebracht.

Opmerkelijk is dat deze molen bij deze grote restauratie opnieuw een houten bovenas kreeg. Pas in 1991 stak men een (nieuwe) gietijzeren as.

toelichting naam

Deze molen is als 'Klaarkampstermolen' en 'Klaarkampstermeermolen' bekend. Deze aanduidingen worden door elkaar gebruikt.