Haarlem-Penningsveer, Noord-Holland
Naam De Kleine Veer

Inrichting Waaierpomp (polyester)
Molenmaker Stichting Molens Zuid-Kennemerland (1992)
Achterop de kap een makelaartje met - toepasselijk - een kleine veer.
Afkomstig uit Liedemolentje, Haarlem (v/h Haarlemmerliede)
Geschiedenis
Molenmaker Jongejans (Westzaan) bouwde in 1953 een nieuwe weidemolen voor de Veerpolder nabij Haarlemmerliede. In 1969 bleek deze, na stormschade, verdwenen. Gestolen.

Jaren later werd dit molentje, toen in slechte staat, door vrijwillig molenaar Peter Hammann in een Haarlemse tuin herontdekt. Niet lang daarna werden de onderdelen aan de inmiddels opgerichte Stichting Molens Zuid-Kennemerland (SMZK) geschonken.

Na geruime tijd in opslag te hebben gelegen, werd dit molenje in de vroege jaren '90 door de onderhoudsploeg van de SMZK herbouwd en - op een paar meter na - zijn oorspronkelijke plaats teruggezet.

In 1995 droeg de SMZK de molen over aan de stichting 'Het Noordhollands Landschap', maar bleef verantwoordelijk voor beheer en onderhoud.

De storm van 27 oktober 2002 zorgde voor behoorlijke schade; deze was ongeveer een jaar later weer hersteld: nieuwe bovenas en roeden. In 2009 volgde wederom grondig herstel; toen is de houten waaierpomp vervangen door een soortgelijk exemplaar in polyester.

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Kleine Veer, Haarlem-Penningsveer home vorige pagina