Oostzaan, Noord-Holland
Inventaris nr. NH123A
Kenmerken Type achtkante stellingmolen
Functie Zaagmolen
Ligging Oostzijderveld, Oostzaan
Gemeente Oostzaan
Monumentennummer g.m.
Landsch. waarde Zeer groot, uitstekend zichtbaar vanaf de autosnelweg A7 (al staan er enige bomen te dicht bij de molen)
Eigenaar S. Vergouw
Bestemming Geen specifieke molenbestemming gehad
Molenaar S. Vergouw
(de molen is alleen over water bereikbaar)

Constructie
Romp Houten achtkant, gedekt met houten delen (groen geverfd), op houten onderbouw met aangebouwde schuur
Kap Gedekt met houten delen
Kruiwerk Voeghoutenkruiwerk; géén kruirad (staart wordt met de hand getrokken)
Overbrengingen Onvoldoende gegevens bekend
Molenmaker S. Vergouw
Afkomstig uit De Windjager, Zaandam-Oost
Geschiedenis
De enig overgebleven kleine molen in het Oostzijderveld is De Windjager, eigendom van Sopke Vergouw. Hij heeft, bij wijze van hobby, deze molen eigenhandig gebouwd en besteedt er zeer veel zorg aan.
Tot 1961 stond de molen dichterbij het Zaanse buurtschap 't Kalf, maar moest daar verhuizen vanwege de uitbreiding van de woonwijk.

De molen staat op een eilandje, en heeft nooit bedrijfsmatig gewerkt. De molen kan een zaagmachine aandrijven, en wordt gebruikt om accu`s op te laden om de molen van verlichting te voorzien. Ook is er een flink koppel maalstenen aanwezig, deze zijn afkomstig uit De Jonge Dirk. Deze stenen zijn echter nog niet op de molen aangesloten.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 24 september 2013 | Constructie
Toelichting: Afkomst

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Windjager, Oostzaan home vorige pagina