Amsterdam-Sloten, Noord-Holland
Inventaris nr. NH136A
Eigenaar Stichting Molen voor Sloten
Bestemming Poldermolen, maar voornamelijk bezoekersmolen; trouwlocatie van de gemeente Amsterdam
Molenaar Tom van Kampen / Rein Arler
Bezoekmogelijkheid Dagelijks 10.00 - 17.00 uur (rondleidingen mogelijk).
Voor de molenliefhebber die daar wil trouwen: meer info hierover is te verkrijgen bij de afdeling Burgerzaken van het stadsdeel Osdorp, tel. 020-5180813 / 5180814.

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Bij de oplevering in 1990 kreeg deze molen op beide roeden het systeem-Faul (fokwieken) met steekborden. In 2010, nadat beide roeden waren gerepareerd, is Oud-Hollandse ophekking aangebracht.
klik voor meer info Hoogovens (BVG)000319901990aanw.-
Kruiwerk Engels met 40 rollen; kruirad
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Stalen vijzel 2,10 m.
Trouwzaal; diverse andere te bezichtigen objecten.
Onderbonkelaar 26 / 36 kammen
Overbrengingsverhoudingen 1 : 1,49 (licht werk) en 1 : 2,06 (zwaar werk).
Molenmaker Fa. Poland, Oterleek (1990)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, met wit afgebiesde krullen en enige rode versieringen, met de jaartallen '1847 1991'
Eigen website Molen van Sloten
Afkomstig uit Diemermeer/ Watergraafsmeer, middelmolen (2e), Amsterdam
Geschiedenis
De Molen van Sloten is een functionerende poldermolen en tevens de enige voor het publiek toegankelijke molen in Amsterdam. Het gaat om een in 1990 grotendeels nieuw gebouwde molen; alleen het achtkant is gedeeltelijk oud: het gaat om molen van de polder De Watergraafsmeer of Diemermeer, die als gevolg van de aanleg van een weg moest verdwijnen. Die poldermolen was reeds in 1878 onttakeld maar in gebruik gebleven als woning.

De Molen van Sloten heeft een lift, zodat ook ouderen en gehandicapten tot op de stelling kunnen komen. Een aantal medewerkers geeft graag alle uitleg tijdens de rondleiding.
En als het even kan, laat de molenaar zien hoe hij de molenkap met de wieken op de wind kruit, de wieken laat draaien of juist stopzet, of hoe hij de zeilen aanbrengt.

Onder de oude eiken balken is een audiovisuele presentatie over het leven van Rembrandt in zeven talen (naast Nederlands, Engels, Duits en Frans nu ook Italiaans, Spaans en Japans). Beelden, gemaakt naar figuren die op schilderijen van de molenaarszoon Rembrandt voorkomen, accentueren de unieke sfeer.

De Molen van Sloten is aangewezen als huis der gemeente, waardoor het mogelijk is in de molen huwelijken te sluiten.

Op 26 februari 2010 werden beide roeden gestreken om te worden gerepareerd; ook werden beide lange schoren vervangen.
15 april 2010 werden nieuwe lange schoren aangebracht; daarna werden de roeden weer gestoken. De fokken zijn komen te vervallen: de molen is voor het eerst Oudhollands opgehekt.
Verder is ook de kleurstelling drastisch veranderd: roeden en windborden gebroken wit geverfd en voorzomen donkergroen, ofwel de Amstellandse kleuren.

Laatst bijgewerkt: donderdag 28 februari 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Molen van Sloten, Amsterdam-Sloten home vorige pagina