Molen van Sloten, Amsterdam

Molen van Sloten

Sloten
Gemeente Sloten, sectie G, nr. 1981
Zeer groot, domineert de omgeving

Akersluis 10
molenaar
Hanno van Harten / Hans Schutte / Ton van Kampen / Maud van Westerhoven / Chris Smit / Gert Mooij / Hans Bakker / Heino Blauw / Rein Arler
020-6690412

€ Dagelijks 10.00 - 17.00 uur (rondleidingen mogelijk, de laatste 16.30 uur).
De molen heeft een lift die tot stellinghoogte komt.

€ 8,50 p.p.(incl. museum) Groepen > 10 pers. € 7,00 Gezinskaart (2 volw.+ 2 knd.) € 20,00

Verkoop van souvenirs, kaarten en boekjes

museuminformatie

Maquette met uitleg over polders. Er is ook (in zeven talen) een audiovisuele presentatie over het leven van Rembrandt.

informatie voor scholen

Prijs: € 4,00 per leerling, begeleiding gratis. Graag tevoren overleg i.v.m. afstemming groepsgrootte, eventueel thema e.d.

Voor de molenliefhebber die daar wil trouwen: meer info hierover is te verkrijgen via 020-6690412.

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw

Stalen vijzel Ø 2,10 m. met licht en zwaar werk.
Trouwzaal; diverse andere te bezichtigen objecten.

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, met wit afgebiesde krullen en enige rode versieringen, met de jaartallen '1847 1991'

Engels; 40 ijzeren rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel; pal.

Onderbonkelaar 26 / 36 kammen
Vijzelwiel 37 kammen
Overbrengingsverhoudingen 1 : 1,49 (licht werk) en 1 : 2,06 (zwaar werk).

Beijk ✉︎ 105 binnen 2023 2024 binnen aanw. 26,30
Beijk ✉︎ 106 buiten 2023 2024 buiten aanw. 26,40
Derckx ✉︎ 655 binnen 1990 1990 binnen 2024 26,40
wiekverbeteringen

Bij de oplevering in 1990 kreeg deze molen op beide roeden het systeem Fauël (fokwieken) met steekborden.
In 2010, nadat beide roeden waren gerepareerd, heeft men Oud-Hollandse ophekking aangebracht.

Hoogovens (BVG) ✉︎ 3 1990 1991 aanw.

Fa. Poland, Oterleek (1990)

De Stichting Molen voor Sloten is eigenaar vanaf de bouw

geschiedenis

De Molen van Sloten is een in 1990 grotendeels nieuw gebouwde molen; alleen het bovenachtkant is gedeeltelijk oud en ook Amsterdams, namelijk afkomstig van de molen van de polder De Watergraafsmeer (of Diemermeer).
Van die molen, gebouwd in 1847 maar reeds in 1878 onttakeld, bleef de (iets ingekorte) romp als woning in gebruik en bleef zo meer dan 100(!) jaar staan. Uiteindelijk moest deze als gevolg van de aanleg van een weg verdwijnen en werd daarom in 1981 afgebroken.

Na die afbraak werden de onderdelen bewaard om te kunnen dienen voor een restauratie of herbouw. Het werd de molen van Sloten, eveneens Amsterdams.

Voor de (her)bouw van een poldermolen in Sloten waren al tientallen jaren plannen. Pogingen om de 1200 Roe, elders in Amsterdam, naar Sloten overgeplaatst te krijgen strandden al in de jaren '60. Die molen bleef, aan één zijde ingesloten op zijn oude plaats aan de Haarlemmerweg.

Herbouw van een poldermolen in Sloten, zo was in de loop van de jaren '80 duidelijk geworden, zou eigenlijk alleen zinvol zijn als dit een molen met stelling zou worden, iets wat voor een poldermolen altijd een uitzondering is gebleven.

Bij de oplevering in 1990 te Sloten werd de molen, mogelijk een beetje misplaatst, voorzien van fokwieken, kennelijk vanuit de veronderstelling dat een maalfunctie een daadwerkelijke optie was. Ongeveer 20 jaar later, 26 februari 2010, werden beide roeden gestreken om te worden gerepareerd; ook werden beide lange schoren vervangen. Nadat de roeden opnieuw waren gestoken werden zij, historisch gezien veel beter, uitgerust met Oud-Hollandse ophekking. Daarbij werd ook de kleurstelling drastisch veranderd: roeden en windborden gebroken wit geverfd en voorzomen donkergroen, ofwel de Amstellandse kleuren. Al met al kreeg deze molen in 2010 een echt Amsterdamse uitstraling.

Een flinke maalploeg zorgt ervoor, dat deze molen vrijwel iedere dag bemensd is en zo mogelijk draait. De molen is aangewezen als huis der gemeente, waardoor het mogelijk is in de molen huwelijken te sluiten.

Halverwege 2023 is wel duidelijk dat beide roeden op niet al te lange termijn moesten worden vervangen en dat ook de vijzel een revisie nodig had. De eigenaar ondernam hiertoe actie, onder meer via crowdfunding.
Nieuwe roeden werden besteld en op 29 februari maakte de molen met het oude wiekenkruis zijn laatste rondjes. Zaterdag 2 maart verwijderden de molenaars zeilen en de meeste windborden.
Afkomende hekkens en borden moesten zoveel mogelijk worden hergebruikt. Nadat het afhekken klaar was, werden op woensdag 6 maart de oude roeden verwijderd en de nieuwe meteen gestoken.