Zoetermeer, Zuid-Holland
Ligging Eerste Stationsstraat 37A
Molenwinkel open vrijdag en zaterdag 11.00 - 17.00 uur

Romp Ronde stenen molen, geheel gepleisterd en gewit
Kap Gedekt met losanges
Wiekenvorm Binnenroede Oudhollands; buitenroede systeem-Fauël met remkleppen
Wiekverbeteringen Sinds 1995 heeft deze molen op de buitenroede het systeem-Fauël (fokwieken) met remkleppen. Daarvoor had deze molen geen wiekverbetering.
klik voor meer info ???1897?aanw.05.04 m.
Inrichting Eén koppel 17der blauwe en één koppel 17der kunststenen; regulateur (op luizolder), werkend op beide koppels; sleepluiwerk; afschietwerk. Kleine pletter (elektrisch aangedreven), op de maalzolder.
Op de tweede zolder twee silo's van ca. vier ton elk, vanwaar uit het graan middels een opvoerschroef naar de steenzolder wordt gebracht. Ook hangt daar een elektrisch aangedreven mengketel. Op de eerste zolder een kleine borstelbuil, ook elektrisch.
N.B. Het koppel 17der kunststenen kan ook met de elektromotor worden aangedreven.
Sierlijke baard, met o.m. het opschrift ‘ANNO 1897’
Voorganger De Hoop (1e), Zoetermeer (v/h Zegwaard)
Afkomstig uit Holendrechter Polder, Ouder-Amstel
Geschiedenis
Uit oude documenten blijkt dat in 1531 reeds in het gebied van de huidige Stationsstraat een molen stond. Uit latere dokumenten uit 1602 en een kaart uit 1606 is op te maken dat het toen een standerdmolen was, die tot 1669 hier heeft gestaan. Een aquarel uit 1731 toont een achtkante bovenkruier met rieten dek. Eigendomsbewijzen uit het 2e deel van de 19e eeuw geven aan dat het toen in Zoetermeer sprake was van een wind- en stoomkorenmolen, tevens pelmolen. Deze molen had drie koppel maalstenen en heette De Hoop.

Op 16 januari 1897 werd de molen door brand verwoest. Hetzelfde jaar werd de huidige stenen molen gebouwd. Hierbij werden onderdelen gebruikt die afkomstig waren van één van de twee molens van de Bullewijker- en Holendrechterpolder bij Ouderkerk aan de Amstel. Eén roede werd nieuw gemaakt door de fa. Pot; de andere, afkomstig uit de verbrande voorganger, werd door Pot gerepareerd. Op de eerste zolder kwam een koppel maalstenen te staan, aangedreven door een stoommachine.

In 1936 werd het windmaalbedrijf beëindigd en als mechanische maalderij voortgezet; de molen werd inwendig vrijwel uitgesloopt en voor het grootste deel ingericht als graansilo. Aan de buitenzijde bleef het evenwel een molen, die ook behoorlijk werd onderhouden.

In 1979 werden de eerste plannen voor algeheel herstel en herinrichting als korenmolen gemaakt. In mei 1984 werd een grootscheepse restauratie in gang gezet, die uiteindelijk twee jaar zou duren.
Na jaren als ambachtelijke molen te hebben gemalen, werd dit bedrijf in 2003 beëindigd. Sinds 2009 draait de molen weer regelmatig en wordt er ook gemalen.

Eén opmerkelijk detail: bij de ontmanteling van het binnenwerk in 1936 werden twee blauwe stenen bij de voet van de molen ingegraven. Bij herstel in de jaren '80 zijn deze opgegraven en weer in gebruik genomen, zodat deze molen thans weer maalt met zijn originele stenen.

Laatst bijgewerkt: vrijdag 24 januari 2014 | Constructie

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Zoetermeer home vorige pagina