Zevenhuizen, Zuid-Holland
Naam Tweemanspolder (nr. 1)
Bestemming Bemalen van de Tweemanspolder (1e trap), thans op vrijwillige basis; woning
Molenaar Jan Springer

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 2,00 m.
Inrichting IJzeren scheprad; woning in de molen
Geschiedenis
De molen is de ondermolen van de molen-viergang Tweemanspolder (ca. 460 ha, opvoerhoogte 1e bemalingstrap: 2,00 m.).
Tot 1950 was de molen uitgerust met een scheprad, maar vanwege polderpeilverlaging werd het toen noodzakelijk om andere middelen aan te wenden. De toen aangebrachte centrifugaalpomp werd echter geen succes en al na twee jaar kwamen de molens alsnog buiten bedrijf. De pomp gaf namelijk pas bij hoge snelheid veel water; daaronder presteerde de pomp te weinig. Hiermee verdween de balans grotendeels uit deze viergang.
In 1952 werd voor de bemaling een mechanisch gemaal in gebruik genomen, waarna de molens geen primaire taak meer hadden.

Reeds in 1953 kwam deze molen, met de andere van de viergang, in bezit van de Stichting tot instandhouding van de molenviergang van de Tweemanspolder. Deze stichting werd opgericht onder auspiciën van de Provincie Zuid-Holland en onderhoudt deze molengroep sindsdien voortreffelijk.

Vanaf 1953 maalden de molens gedurende vele jaren alleen op de zaterdagen van juli en augustus, later aangevuld met de Nationale Molendag. Sinds 1996 is de gehele molengroep van Zevenhuizen twee keer in de maand 's zaterdags, dus ongeveer 25 keer in het jaar in bedrijf.

In de zomer van 2009 werd begonnen met een ingrijpende restauratie: de centrifugaalpomp uit 1950 werd weer verwijderd en vervangen door een scheprad. Hiermee is de situatie van vóór 1950 in ere hersteld, met dit verschil dat, vanwege de gewijzigde omstandigheden het nieuwe scheprad ca. 80 cm. dieper aangebracht is dan het tot 1950 aanwezige exemplaar. Uiteraard moest er daarom van alles worden gewijzigd en gereconstrueerd aan de waterlopen.
Op 6 september 2010 werd er met succes proefgemalen. Vanwege deze grote ingreep moest ook de woonruimte drastisch aangepakt c.q. bijna geheel vernieuwd. Het gehele werk heeft ruim 15 maanden in beslag genomen, mede door de lange winter van 2009-2010. De staven van het nieuwe onderschijfloop kregen een trapeziumvormige doorsnede
Het resultaat is hoe dan ook geworden, dat deze molen veel meer dan vroeger maalvaardig te noemen is.
De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een cijfer.
Literatuurverwijzingen:
Jan Hofstra, Achterwaterloop. Ondermolen Tweemanspolder te Zevenhuizen, in: Molenwereld 131 (2009), pp. 446 -452.

Laatst bijgewerkt: woensdag 6 maart 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Tweemanspolder (nr. 1), Zevenhuizen home vorige pagina