Zevenhuizen, Zuid-Holland
Naam Eendrachtsmolen
2761 EA Zevenhuizen
Gemeente Zuidplas
Kadaster Gemeente Zevenhuizen, sectie C, nr. 3071
Eigenaar Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard
Bedrijfsvaardigheid Maalvaardig
Bestemming Vh. bemalen van de Eendrachtspolder (4e trap), thans waterververser voor de Rotte; woning
Molenaar Piet van Elswijk

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 2,00 m.
klik voor meer info Pot?buiten??1986?27.27 m.
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.008818521852aanw.04.38 m.
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ø 5,90 m.; breedte 0,57 m.
Wateras fabr. Wed. Sterkman & Zn. nr. 200 (1862)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd met sierlijk uitgesneden het (onjuiste) opschrift 'Anno 1651' met daartussen een uitgesneden bloem. Tussen de koppen van de twee steunders het wapen van het Hoogheemraadschap Schieland.
Geschiedenis
De molen is in 1727/1728 gebouwd op kosten van de droogmakers van de huidige Tweemanspolder door Johannes Kooymans en Pleun van der Zijde en droeg toen de naam Nieuwe Gemene molen.
De molen fungeerde als boezemmolen: met nog enkele andere molens maalde hij het door twee driegangen opgemalen water vanuit een ringvaart in de Rotteboezem.

Tot 1927 werd de 900 ha grote Eendragtspolder bemalen door 8 molens, staande in 2 gangen 4 hoog. In dat jaar ging men over op mechanische bemaling en verloren de molens hun functie. Kort daarna volgde sloop van de meeste molens. Enkele bleven, deels ingekort, bestaan als stomp.

Alleen deze molen wist uiteindelijk als complete molen te overleven en is sinds 1949 eigendom van het Hoogheemraadschap van Schieland. Als zodanig kreeg deze molen in de een verversingsfunctie voor de Rotte. In feite is er zomer en winter voldoende water.

De molen verkeert in prima staat; in 2002 werd een nieuw onderwiel aangebracht. Desondanks draait of maalt deze molen nagenoeg nooit.
Over de naam:
De molen hield de naam 'Eendrachtsmolen', toen deze als enige complete molen overbleef. In de oorspronkelijke opzet, met twee driegangen en enkele boezemmolens, was dit molen nr. 9.

Laatst bijgewerkt: donderdag 13 maart 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Eendrachtsmolen, Zevenhuizen home vorige pagina