Westmaas, Zuid-Holland
Naam Windlust
Molenaar Ab Mulder / Floris van Hoogstraten
Bezoekmogelijkheid Zaterdag 10.00 - 16.00 uur, als de molen draait en op afspraak

Romp Ronde stenen molen, geheel gewit
klik voor meer info Penn & Bauduin034318701870?aanw.04.00 m.
Inrichting Eén koppel 15der blauwe stenen (maalvaardig) en één koppel 16der kunststenen (incompleet); één koppel kunststenen elektrisch aangedreven op de begane grond (maalvaardig); sleepluiwerk
Molenmaker D.D. van Dijk, Piershil (1853)
Fa. Wed. Dirkse, Mijnsheerenland (1962/63)
Restauratiewerkplaats Schiedam (2008)
Versiering
Aardige baard, donkergroen geverfd met royale bies, met de opschriften "Anno 1853" en daaronder in grote letters "Windlust".

Op een sierlijk plankje aan de kapspanten staat het jaartal "1845" geschreven.
Onduidelijk is vooralsnog hiermee bedoeld is (de molen dateert immers van 1853).
Eigen website Windlust
Voorganger Windlust voorganger, Westmaas
Geschiedenis
Als bouwjaar van de korenmolen Windlust te Westmaas staat boven de toegangsdeur aan de noordzijde van de molen het jaar 1853 vermeld.
Eerste molenaar was Pieter de Koning. In 1857 werden Willem Cornelis Heijkoop en zijn vrouw Dirkje van der Jagt eigenaar van de molen. Na een heleboel tegenslagen overleed Willem Cornelis in het najaar van 1863. Dirkje besloot begin 1864 zé lf het molenbedrijf voort te zetten en is daarmee waarschijnlijk de eerste vrouwelijke molenaar in de Hoekse Waard geweest. Dat nieuwe begin was voor haar aanleiding om het jaartal "1864" op de baard van de molen te laten schilderen. Dat jaartal is inmiddels vervangen maar had dus een historische betekenis!
In 1868 verkocht Dirkje de molen aan de in de Hoeksche Waard bekende molenaarsfamilie Van der Sluis en vertrok naar Brielle.
In 1939 werd de molen verkocht aan de familie Leeuwenburgh, ook een bekend molenaarsgeslacht in de Hoeksche Waard. De Westmaasse Leeuwenburg had naast de molen/maalderij ook een drogerij en schonerij voor granen aan de Nieuwstraat. Naast Westmaas werd ook de maalderij op de Blaakschedijk en korenmolen "De Lelie" te Puttershoek met aanpandige maalderij door leden van de fam. Leeuwenburg gerund.

In 1944 werd door molenmakerij Dirkse een nieuwe koningspil gestoken. Het opschrift erop luidt: "29 juli 1944 nieuwe kroonspil, M. Bravenboer, Jo Dorst, Thijs Groeneweg en Frans Leeuwenburgh". Bravenboer was molenmaker bij de fa. Dirkse, Frans Leeuwenburgh de eigenaar en Jo Dorst de knecht. Wie Thijs Groeneweg was, is niet bekend.

De windkracht werd tot 1952 benut. In 1961 verkocht C. Leeuwenburgh de molen aan de gemeente Westmaas, die de molen in de jaren 1962/1963 liet restaureren. Tot die restauratie waren een elektrisch aangedreven maalstoel, mengketel, elevator, hamermolen, graanschoner, poetsmachine en graanpletter aanwezig. Vrijwel alles is verdwenen: alleen de elektrisch aangedreven maalstoel op de begane grond resteert.

Na de herindeling kwam in 1984 de nieuwe gemeente Binnenmaas in het bezit en in 1992 werd deze overgedragen aan de gemeentelijke Molenstichting Binnenmaas.

In de loop van de jaren werd duidelijk dat deze molen wederom een flinke restauratie nodig had. Op 18 november 2006 werd, vanwege de slechte toestand van stelling en wiekenkruis, voorlopig voor het laatst gedraaid. 19 december 2007 werden de roeden kaalgezet en het bouwvallige stellinghek verwijderd.
In 2008 volgde de eigenlijke restauratie: op 19 mei werden de roeden gestreken. 13 augustus konden de steigers weer worden verwijderd, omdat het herstel van het metselwerk gereed was. 9 oktober werden nieuwe roeden gestoken en meteen opgehekt.

Sindsdien is de molen weer geregeld draaiend te zien waarbij ook vaak wordt gemalen.
Over de naam:
Volgens de toenmalige archivaris van De Hollandsche Molen, Ten Bruggencate, had deze molen in 1926 een baard met daarop de naam "Windlust" en daarnaast het jaartal "1864".

Laatst bijgewerkt: zondag 19 oktober 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Windlust, Westmaas home vorige pagina