Wateringen, Zuid-Holland
Inventaris nr. ZH089A
Kadaster Gemeente Wateringen, sectie C, nr. 2519
Eigenaar Stichting Vrienden van de Wateringse Molen
Molenaar George Middendorp / Wim van Uffelen
Bezoekmogelijkheid In de regel zaterdag 10.00 - 16.00 uur

Onderin de molen bevindt zich de winkel van de gebr. Bom. Hier is diervoeding etc. te koop. 0174-292274.

Romp Ronde stenen molen, geheel gepleisterd en gecementeerd
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.013918561881aanw.04.27 m.
Kruiwerk 48 ijzeren rollen; kruihaspel
Inrichting Eén koppel 16der blauwe stenen; sleep- en elektrisch luiwerk; elevator; verschillende elektrisch aangedreven maalderijmachines
Versiering
Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd, met in geel het opschrift 'ANNO 1869' en opgelegde vrij grof bewerkte engelen met bazuinen
voorts in het midden een opgelegd uitgezaagd wapen met grijs veld en zwarte ster (wapen van Wateringen);

Op de groene witgerande achterbaard het gele opschrift: WINDLUST

De sluitsteen boven de toegangsdeur vermeldt:
WINDLUST C.P. PERSOON 1869
Eigen website Windlust
Voorganger Windlust voorganger, Wateringen
Geschiedenis

De prachtige, van 1869 daterende korenmolen Windlust aan de Heulweg is voor een dorp een uitzonderlijk hoge molen. Met zijn ruim dertig meter is het de hoogste molen van het Westland. Vermoedelijk was een wipkorenmolen zijn voorganger.

Op 14 november 1880 brandde de romp uit, doch werd daarna vrij spoedig weer hersteld, waarbij de kap van een aanzienlijk kleinere molen uit Groningen of Friesland werd gebruikt. Ook werd de stelling herbouwd in een afwijkende achtkante vorm met buitensluiting. Later werd op de binnenroede zelfzwichting toegepast, waarvan de huidige doorboorde bovenas nog resteert.

In het begin van de jaren 1930 werd de windaandrijving uitgeschakeld en kwam de molen in verval. In 1946 moest de stelling verwijderd worden en in 1954 de roeden (die naar de Seismolen te Middelburg zouden verhuizen). Het gaandewerk werd later ook verwijderd en in de Aeolus in Vlaardingen aangebracht.

In 1969 kocht de speciaal opgerichte Stichting Vrienden van de Wateringse Molen de kale molenromp aan en ging aan de slag om de molen hersteld te krijgen.
De plannen slaagden en zo werd op 1 mei 1972 een geheel gerestaureerde molen weer in gebruik worden genomen. De molen heeft toen een nieuwe ruimere kap gekregen en een stelling met de meer gebruikelijke 12 hoekige vorm. Het complete gaandewerk met de maalstenen kwam van de in april 1971 onttakelde korenmolen 't Hert te Rhoon.
De molen is, voordat de familie Bom deze in beheer kreeg, jarenlang in gebruik geweest bij de familie Hoek. David Hoek woonde met zijn huishoudster Betsie Edixhoven in het huisje naast de molen.

De molen had vroeger een middelbalk, iets dat makkelijk te verklaren is omdat de toenmalige kap immers uit Friesland of Groningen kwam. Bij de restauratie in 1972 kreeg de molen weer een 'gewone' lange spruit, dus voor het bovenwiel.

Laatst bijgewerkt: woensdag 15 januari 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Windlust, Wateringen home vorige pagina