Warmond, Zuid-Holland
Naam Zweilandermolen

Kap Bovenhuis rood geverfd, wit afgebiesd; kap gedekt met gepotdekselde planken
klik voor meer info ????aanw.03.48 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; pal
Inrichting Stalen vijzel in de molen, Ø 1,14 m.
Geschiedenis
Deze wipmolen werd gebouwd in 1632. Niet helemaal duidelijk is, of deze molen vanaf het eerste begin is gebouwd als vijzelmolen.

In 1932 moest een nieuwe roede worden gestoken. Opmerkelijk is, dat het polderbestuur niet alleen een offerte vroeg aan de fa. Pot te Kinderdijk, maar ook aan Jachtwerf 'De Kaag', dichtbij de molen en aan constructiewerkplaats Van Griensven te Beek en Donk. Die laatste lag bepaald niet naast de deur, maar schreef wel het laagste in. Uiteindelijk kreeg toch de fa. Pot de opdracht.

In 1968 werd de Rijnlandse molenstichting eigenaar. Prompt volgde een restauratie. De molen bemaalt de Zweilanderpolder (ca. 110 ha.), opvoerhoogte 1.85 m.

In 1994 was wederom een forse restauratie nodig, met name aan het bovenhuis.
Vanwege het verlaagde polderpeil werden begin 2000 werkzaamheden verricht aan de waterlopen en de vijzel verlengd.

Dankzij de enthousiaste molenaar wordt de Zweilanderpolder in de praktijk voor het grootste deel op windkracht bemalen.
Trivia:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de molen door twee NSB-controleurs een paar illegaal geslachte varkens aangetroffen. Er moest een schuldige worden gevonden en dat viel niet mee: de molenaar vertelde, dat het zomer was en dat hij dan niet in de molen kwam, omdat er toch niets te malen viel; het polderbestuur verklaarde, dat zij niet in de molen kwamen, omdat dat de zaak van de molenaar was; de boeren in de omgeving wisten ook nergens van...

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Zweilandermolen, Warmond home vorige pagina