Warmond, Zuid-Holland
Naam Zwanburgermolen
Molenaar Leen van den Berg / Hans de Graaf / Henk Kooi

Romp Ronde stenen molen, aan de onderzijde deels gepleisterd
klik voor meer info Schretlen & Co, D.A.0169187118711960-
klik voor meer info Penn & Comp, F.J.005918541960aanw.05.00 m.
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ĝ 5,50 m.; breedte 0,32 m. Wateras fabr. W. Barneveld, Leiden 1892.
Kleine woning in de molen (niet in gebruik)
Molenmaker S. Paddenburg, Warmond (1805)
Versiering
Opmerkelijke baard, met tussen de koppen van voeghouten en steunder de opschriften 'Anno' '1805'; daaronder geel geverfd met een in groen geverfd sierlijk lijstwerk een witte zwaan op een blauwe achtergrond.
Voorganger Zwanburgerpolder (1e), Warmond
Geschiedenis
De Zwanburgermolen werd gebouwd in 1805 door Warmonder molenmaker Simon Paddenburg, ter vervanging van een wipmolen die vermoedelijk uit 1632 dateerde.
Hij bemaalde oorspronkelijk de Zwanburgerpolder, destijds groot 233 ha. Een groot deel van de Zwanburgerpolder werd in de jaren '60 en '70 vergraven vanwege zandwinning en is thans bekend als recreatieplas 't Joppe. De molen bemaalt tegenwoordig tezamen met een elektrisch gemaal het resterende gedeelte ca. 84 ha. en heeft een opvoerhoogte van 1,30 m.

Een scheur in de bovenas leidde in 1959 tot stilzetting, maar ook tot de oprichting van de Rijnlandse Molenstichting. De Zwanburger werd het eerste eigendom van deze stichting.
Er werd een andere as gestoken, afkomstig van de bij de watersnoodramp van 1953 zwaar beschadigde en niet meer herstelde wipmolen van het Land van Essche te Strijen.

In de jaren '70 raakte de onderhoudstoestand van de molen achterop. Met name de stenen romp had dringend grondig herstel nodig. In 1993/94 volgde een grote restauratie.

Eénmaal, in de winter van 1979, ontsnapte de molen aan een nieuwe ramp met de bovenas: de binnenroe raakte tijdens het malen los, vermoedelijk omdat roewiggen en keerklossen niet zo best meer waren. De roe 'ploegde' zich over ongeveer 3 meter in de werf. De bovenas, die de klap moest opvangen, hield stand: er brak alleen een stuk van de 'kaak' (het uitstulpsel aan de keerkloskant van het ashuis) af.
Andries Veloo, 'Leen van den Berg van de Zwanburger' in: Molenwereld 124 (2009) 121 - 125

Laatst bijgewerkt: dinsdag 24 december 2013 | Bovenas

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Zwanburgermolen, Warmond home vorige pagina