Warmond, Zuid-Holland
Naam Boterhuismolen
Bestemming Bemalen van de Boterhuispolder, thans op vrijwillige basis
Molenaar J. Hoogenboom

Romp Ronde stenen molen, gedeeltelijk gepleisterd en gewit
klik voor meer info Schretlen & Co, D.A.013618651865aanw.04.85 m.
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ø 5,90 m.; breedte 0,45 m. Wateras fabr. D.A. Schretlen & Co., Leiden nr. 195 (1877)
Kleine woning in de molen (niet in gebruik)
Molenmaker Jan Opdam, Sassenheim (1744)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met in grote cijfers het jaartal '1744' en daaronder in kleinere letter de naam 'Booterhuis'.
(N.B. Rond 1980 stond het woord 'Booterhuis' nog op de windpeluw en niet op de baard!)
Voorganger Booterhuispolder, Warmond
Geschiedenis
In 1634 verenigden 11 kleine poldertjes zich tot één polder. Alle elf molentjes werden vervangen door één nieuwe molen, die een plaats kreeg waar vanouds 'het Butterhuys' had gestaan.
In 1744 werd deze molen, een wipmolen, vervangen door een direct ten zuiden daarvan gebouwde stenen molen. De oude molen werd vervolgens voor sloop verkocht.

In 1865 werd een gietijzeren bovenas besteld. Op 29 juli werd deze opgescheept; molenmaker Melman streek op 26 augustus de houten roeden, verwijderde daarna de houten bovenas en stak op 2 september de nieuwe ijzeren as. Vervolgens werden de houten roeden weer gestoken. IJzeren roeden werden in 1873 en 1874 besteld en gestoken.

In 1958 besloten ingelanden een elektrische bemalingsinstallatie te plaatsen aan de noordoostzijde van de polder, op het terrein van de boerderij 'Zeldenrust'. Deze bemalingsinstallatie werd op 12 januari 1960 officieel in gebruik gesteld. De molen werd vervolgens verkocht aan de Rijnlandse Molenstichting.

In de jaren daarna volgden opvallend veel grote restauraties, in 1963/64, 1970 en 1996, maar het bleef een molen die veel extra aandacht nodig had. Begin 2000 werden omvangrijke werkzaamheden gestart om de molen te kunnen behouden: door het verlaagde polderpeil waren de funderingspalen onder de molenromp dusdanig slecht dat de stabiliteit van de molen gevaar liep; uiteraard was ook het waterverzet onvoldoende geworden. In 2002 werd dit gevolgd door groot herstel aan de stenen romp.

In deze vrij grote molen zit een opvallend kleine woonruimte; naast de molen staat al vele jaren een molenaarswoning.
Over de naam:
Deze molen is vernoemd naar de polder die hij kan bemalen. De voorganger van de huidige molen werd gebouwd op de plaats waar het "Butterhuys" had gestaan.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 26 juli 2014

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Boterhuismolen, Warmond home vorige pagina