Rotterdam-Terbregge, Zuid-Holland
Naam De Vier Winden
Ligging Terbregse Rechter Rottekade 91
3055 XC Terbregge
Gemeente Rotterdam
Kadaster Gemeente Hillegersberg, sectie E, nr. 1920
Monumentennummer 32904
Landsch. waarde Niet bijzonder groot, de molen wordt omringd door vele bomen; de windvang is behoorlijk van ZO tot W
Eigenaar Gemeente Rotterdam
Bedrijfsvaardigheid Draaivaardig (zie 'Geschiedenis')
Molenaar Leen-Arie van Driel Kluit
Bezoekmogelijkheid De winkel is open van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 - 16.00 uur.
De molen zelf is vanwege de bedrijfsvoering niet te bezichtigen.

klik voor meer info Enthoven & Co, L.I.?1848?aanw.04.95 m.
Kruiwerk 41 ijzeren rollen; kruihaspel
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Eén koppel 16der kunststenen; regulateur; mengmachine; elektrisch luiwerk
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschriften 'Anno' '1776' en daaronder de letters 'A K'
Eigen website De Vier Winden
Voorganger De Vier Winden voorganger, Hillegersberg-Schiebroek (v/h Terbregge)
Geschiedenis
Op de huidige plek van de molen stond tot 22 augustus 1775 een achtkante molen, die op die dag door brand werd verwoest. Deze brand trof niet alleen de molen, maar het gehele dorp Terbregge: 19 huizen en 18 grote gevulde turfschuren vielen ten prooi aan de vlammen. Het jaar daarop werd de huidige stenen molen gebouwd.

Opmerkelijk aan deze molen is dat de toegangsdeuren op de begane grond klein zijn. Hierdoor is het onmogelijk om met een wagen naar binnen te rijden. Gebruikelijk is dat het laden en lossen van grondstoffen en gereed product m.b.v. het luiwerk rechtstreeks op de wagen plaatsvindt. De molenaars van 'De Vier Winden' zullen dan ook veel gesjouwd hebben. Vanaf de waterkant verliep het transport van en naar de molen met schuiten.

Vanaf 1900 werd naast de molen een grote houten schuur gebouwd voor de opslag van veevoer (die schuur is nog steeds aanwezig).

In 1925 werd de molen eigendom van de toenmalige gemeente Hillegersberg, welke in 1941 door Rotterdam werd geannexeerd. Tot 1964 werd met de molen graan gemalen.

De familie Van Driel Kluit huurt momenteel de molen en exploiteert daarin de Drie Kleur Grutterij. Deze familie vormt sinds 1818 een echt molenaarsgeslacht, onder meer op de bekende molen 'De Noord' te Rotterdam. Nadat deze molen in 1954 afbrandde werd het bedrijf voortgezet in De Walvisch te Schiedam. Rond 1964 stopte men de levering aan bakkerijen en werd vanaf toen geproduceerd voor de particuliere markt. Voor de familie herhaalde zich in 1997 de geschiedenis met de brand in De Walvisch: toen volgde verhuizing naar Terbregge.
De molen wordt van de begane grond tot en met de steenzolder gebruikt voor de opslag van grondstoffen voor het samenstellen van bakmixen voor thuisbakkers en het mengen van de verschillende bakmixen die in de ondergelegen winkel te koop zijn.

Het koppel maalstenen is niet meer in gebruik en ook niet maalvaardig. Wél draait de molen zeer vaak; in de praktijk vrijwel altijd als de winkel geopend is.
J.S. Bakker, Kleurschakeringen, in: Molenwereld 103 (2007), pp. 142 - 150.

Niet alleen is er sindsdien veel met de molen gebeurd, ook de omgeving is nogal 'ontwikkeld'.

Let op de vonkenvanger op de schoorsteen ter bescherming van de rieten kap van de molen.
Foto n.n., collectie Nelly Sonneveld.

Laatst bijgewerkt: donderdag 3 juli 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Vier Winden, Rotterdam-Terbregge home vorige pagina