Streefkerk, Zuid-Holland
Naam Achtkante Molen
Ligging Beneden Tiendweg 3
2959 BA Streefkerk
Kadaster Gemeente Streefkerk, sectie A, nr. 3092
Eigenaar SIMAV sinds 1957, daarvoor de polder Streefkerk & Kortenbroek
Bestemming Vh. Bemalen van de polder Streefkerk en Kortenbroek (1e trap), thans buiten bedrijf, recreatiewoning
Molenaar Frans Klijn / Cor Noorlander

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op hoge gemetselde voet
klik voor meer info Iperen, van0001binnen1971?1971aanw.26.40 m.
klik voor meer info NSBM Fyenoordg.n.1840<1840<aanw.03.87 m.
Kruiwerk 47 meest ijzeren rollen; kruirad met hoge bank
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, ├ś 5,92 m.; breedte 0,47 m.
Woning in de molen (in gebruik als weekendverblijf)
Molenmaker Fa. van Beek, Rijnsaterwoude (1970/71)
Voorganger (wipmolen), Streefkerk
Geschiedenis
Al in 1761 stond de molen hier, hetgeen blijkt uit de baard en een sluitsteen van de toog boven de achtergoot. In 1751 heeft in de polder echter al een achtkante molen gestaan. Mogelijk is die molen afgebrand. Het is ook mogelijk dat deze molen naar de huidige locatie werd verhuisd waarvoor in 1761 een nieuwe fundering met waterlopen moest worden gemetseld.

In 1872 werd een oude houten wateras van de molen vermaakt tot een mantelstijl en scherf voor een ondertafelement voor de Oude Weteringmolen.
In 1873 werd de kap van de molen ingekort, waarschijnlijk zowel aan de voor- als aan de achterzijde. Wat de aanleiding hiertoe was, is niet duidelijk. Misschien maakten ingerotte koppen van de voeghouten een en ander noodzakelijk. Door het inkorten kregen het voor- en achterkeuvelens een plaats dichter bij het middelpunt van de molen. Gelijktijdig werden slagstukken aangebracht tussen overring en voeghouten.

In 1951 werd deze molen, met de vier wipmolens uit de getrapte bemaling, buiten bedrijf gesteld, waarna een periode van intens verval volgde.

Deze molen was, na bijna 20 jaar stilstand en verval, van de danig gehavende en verminkte groep er het minst slecht aan toe en werd als eerste gerestaureerd: in 1970-1971 voerde molenmakerij Van Beek uit Rijnsaterwoude een zeer grote beurt uit. Hierbij werd onder meer een groot deel van de kap vernieuwd, alsmede het riet op kap en romp. Ook wiekenkruis en staart ondergingen grootscheeps herstel. De kosten bedroegen € 93.342,-.
De officiële ingebruikstelling na de restauratie werd op 18 mei 1972 verricht door burgemeester A.D. Viezee van Streefkerk.

Omdat de infrastructuur van de bemaling na 1951 vrijwel is verdwenen, maalt de molen sindsdien alleen nog in circuit.

In 1995 volgde stilstand, als gevolg van diverse mankementen. Van het najaar van 2001 tot het voorjaar van 2003 volgde een grote beurt, waarna de molen weer maalvaardig was.

De bovenas, waarop geen fabricagegegevens vermeld staan, is inmiddels geïdentificeerd als een zeer vroege Fyenoord-as, die tussen 1837 en 1840 gegoten moet zijn.
Over de naam:
De naam is simpelweg ter onderscheiding van de vier wipmolens waarmee deze molen de polder bemaalde. Ongetwijfeld heeft op deze plaats eerder een wipmolen gestaan.

Laatst bijgewerkt: maandag 5 mei 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Achtkante Molen, Streefkerk home vorige pagina