Streefkerk, Zuid-Holland
Naam Broekmolen
Eigenaar SIMAV sinds 1-02-2008; daarvoor Waterschap Rivierenland sinds 2005
Omwentelingen 2009: 0 (stilgezet)
2010: 0 (restauratie)
2011: 0 (restauratie)
Bestemming Bemalen van de afdeling Kortenbroek van de polder Streefkerk en Kortenbroek, thans op vrijwillige basis; woning
Molenaar Emile Noothout
Bezoekmogelijkheid In de regel zaterdag

Kap Bovenhuis zwart geteerd; kap gedekt met gepotdekselde planken
Wiekenvorm Systeem-Fauël met steekborden op beide roeden
Wiekverbeteringen Deze molen kreeg in 1948, als eerste poldermolen in Nederland, op beide roeden het systeem-Fauël (fokwieken) met steekborden.
klik voor meer info Pannevisg.n.binnen??198124.40 m.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.?18641864?aanw.05.58 m.
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; evenaar
Inrichting Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,50 m.; breedte 0,35 m.
Molenmaker Fa. De Gelder (2011)
Versiering
Bovenhuis en wiekenkruis van deze molen zijn geheel geteerd, met als opvallende accenten de witte borstnaald en consoles.
Geschiedenis
Op de plaats van de huidige molen stond vóór 1581 al een molen. In een resolutie uit dat jaar, handelend over de schouw over de kunstwerken van het waterschap, is al sprake van ‘de Broeckmolen’.
Deze molen bemaalde het gedeelte Kortenbroek van de polder Streefkerk op de lage boezem van de Nederwaard; het andere, veel grotere deel van de polder werd bemalen door een groep van vijf molens, die in twee trappen via een hoge boezem haar water loosde op de Lek.

In 1948 kreeg deze molen het toen vrijwel nieuwe systeem-Fauël, beter bekend geworden als fokwieken; zowel vóór als na het aanbrengen hiervan werden uitvoerige metingen verricht over de effecten van dit systeem. Hieruit bleek dat de molen dankzij de fokken al bij aanmerkelijk minder wind kon malen.

Na de buitengebruikstelling in 1957 werd de polder verplicht de Broekmolen in maalvaardige staat te houden. Zo ontsnapte deze molen aan het noodlot van de andere vijf molens van deze polder: intens verval en (in twee gevallen) een fatale brand.

In de samenstelling van de zijbinten van dit bovenhuis is een opvallende constructiefout gemaakt: de twee paren achterste steekbanden zijn 'trekkend' in plaats van 'stekend' geplaatst.
De twee onderste kapdelen zijn genageld op een plank, rustend op een vijftal klossen die zijn aangebracht langs de buitenzijde van de daklijsten. Bij de overige wipmolens van deze polder komt (en kwam) deze constructiemethode ook voor, evenals (tot 1979) bij de Achterlandse Molen van de polder Liesveld.

In november 2008 werd de molen stilgezet vanwege de algeheel slechte staat van het bovenhuis en moest vervolgens enige tijd wachten op herstel.

In mei 2010 werd met deze grote klus begonnen. Omdat het oude bovenhuis niet in zijn geheel over de weg mocht worden vervoerd werd dit, nadat de roeden waren gestreken, ter plekke uit elkaar gehaald. Dit gebeurde voornamelijk op 24 juni 2010.
Bij demontage bleek de constructie bijzonder slecht en vrijwel geheel aan vernieuwing toe; het verbod om dit bovenhuis over de weg te vervoeren was dan ook helemaal terecht!

In de werkplaats van de fa. De Gelder werd vervolgens, met behoud van enige oude constructiedelen, een nieuw en hecht bovenhuis gemaakt.
In de zeer vroege ochtend van 14 oktober 2011 werd dit, tegelijk met het eveneens vernieuwde bovenhuis van de Wingerdse molen te Bleskensgraaf, op transport gezet. Nadat eerst het bovenhuis was geplaatst, volgde het steken van de roeden. Sinds deze grote restauratie is de molen weer regelmatig in bedrijf.

In augustus 2012 werd de molen opnieuw stilgezet omdat de ondertoren moest worden gerestaureerd. Zo is zeer zorgvuldig de originele kleurstelling van de woning gereconstrueerd. Dit werk werd voltooid in februari 2013.

De broers Cor en Jan Noorlander, die deze molen vele jaren lieten malen, beëindigden hun werkzaamheden in december 2013 vanwege hun gevorderde leeftijd.
De aanduiding 'Broekmolen' is al in gebruik sinds de 16e eeuw.

Laatst bijgewerkt: maandag 5 mei 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Broekmolen, Streefkerk home vorige pagina