Stellendam, Zuid-Holland
Korenlust
Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.
klik voor meer info Penn & Bauduin 0354 1872 1872 aanw.
35 ijzeren rollen; kruihaspel (vroeger kruilier)
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok
Eén koppel 17der blauwe stenen en één koppel 15der kunststenen; restanten van een pelwerk; kammen-op-staven luiwerk
steenschijflopen 24 staven
D.D. van Dijk, Piershil (1856)
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met opschrift:
ANNO 1856
Korenlust

Op de zuidoostzijde een gevelsteen met de tekst
De eerste steen van dit gebouw
is gelegd door
Leendert Buth Johanniszoon
op den 9 maart 1856
Geschiedenis
Deze molen is gebouwd nadat de voorganger (anno 1821) door een orkaan in november 1838 van zijn fundamenten was geschoven. Diverse onderdelen van de oude molen werden hergebruikt in de huidige.

Op 7 oktober 1901 trof de bliksem één van de roeden, die daardoor aan één end verbrijzeld werd. Ook sneuvelde hierbij, opmerkelijk, de vangketting. Tien dagen later bestelde molenaar Nachtegaal bij de fa. Pot een nieuwe roede.
De familie Nachtegaal hield de molen tot 1957 in bedrijf, daarna maalde door S.J. Later tot 1961 op commerciële basis. Lang geleden werd hier ook gepeld; tot omstreeks 1927 was onder de stellingzolder een pelsteen aanwezig; hieraan herinnert nog steeds de pelkist.

In 1961 werd de molen aangekocht door de toenmalige gemeente Stellendam en in 1964/'65 gerestaureerd. In 1988 ging het eigendom van de molen over op de Molenstichting Goeree-Overflakkee, die aan de molen in 1990 en 1994 restauraties liet uitvoeren. Bij de eerste daarvan werden beide Potroeden vervangen door nieuwe gelaste exemplaren.

In september 2008 werden de roeden tijdelijk verwijderd om in de werkplaats van molenmaker Herrrewijnen te worden hersteld. Op 8 oktober werden zij alweer gestoken.
Aanvullingen

Het kammen-op-staven luiwerk is uitermate zeldzaam, maar niet helemaal uniek: Langweer (Frl.) heeft het ook (zij het dat het daar heel anders van proportie is).
Korenlust, Stellendam, Foto: Bram van Broekhoven (05-05-2014)
Korenlust, Stellendam, Foto: Rob Pols (13-4-2009).
© Foto: Rob Pols (13-4-2009).
Korenlust, Stellendam, Het zeer zeldzame kammen-op-staven-luiwerk van deze molen.  Foto: Dennis Bommeljé.
Korenlust, Stellendam, Een brandweerwedstrijd bij de molen. Op de voorgrond een dijkcoupure met sleuven voor schuiven tegen hoogwater.  Foto: Frank Moerland (4-10-2014).
Korenlust, Stellendam, Foto: Frank Moerland (4-10-2014).

Laatst bijgewerkt: maandag 6 juli 2015 | Foto Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Korenlust, Stellendam home vorige pagina