Schiedam, Zuid-Holland
Naam De Drie Koornbloemen
Molenaar Theo de Rooij

Romp Ronde stenen molen, deels gepleisterd en gewit
Kap Gedekt met gepotdekselde planken en EPDM
Wiekenvorm Systeem FauŽl met automatische remkleppen op beide roeden
Wiekverbeteringen Sinds 1979 heeft deze molen op beide roeden het systeem-FauŽl (fokwieken) met automatische remkleppen. Daarvoor was deze molen Oud-Hollands opgehekt.
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed.A.028818641864?aanw.05.69 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel; pal
Inrichting Twee koppel 17der kunststenen; ťťn koppel 16der blauwe stenen; sleepluiwerk; elektrisch luiwerk; koekenbreker; restanten van een pelwerk
Spoorwiel 114 kammen
Steenschijflopen kunststenen 31 en 36 staven, blauwe stenen 30 staven; schijfloop vm. 4e koppel, 28 staven, steek 9,0 cm.
Overbrengingsverhoudingen resp. 1 : 8,03, 1 : 6,91, 1 : 8,30
Eenvoudige baard, groen geverfd, wit afgebiesd met opschrift:
AN NO
1770
WH WH

Fraai snijwerk in het bovenwiel:
7
ID 17 70
24

Aan de oostzijde een zeer fraaie gevelsteen met opschrift:
DE DRIE KOORN BLOEMEN
DíEERSTE STEEN GELEYT
DEN 16 MEY 1770
DOOR IOHs BRAAMKAMP
Eigen website De Drie Koornbloemen
Geschiedenis
De Vroedschap van Schiedam gaf op 26 februari 1770 toestemming tot het bouwen van de molen, waarbij rekening gehouden moest worden met de reeds bestaande molens De West en De Star; de molen mocht niet hoger worden in verband met de windvang van voorgenoemde molens.
De Drie Koornbloemen was de eerste moutmolen na 43 jaar die gebouwd werd in opdracht van een "Compagnieschap van geÔnteresseerden" (branders). Erg lang heeft de molen niet gemalen voor die branders (toen 18 personen), want al in 1814 werd dit een 'bakkersmolen'.

In 1844 werd de molen verbouwd; de maalstenen verhuisden een zolder hoger en werden tot vier uitgebreid. Tevens kwamen er twee pelstenen bij waarmee, in ieder geval tot 1917, voornamelijk rijst gepeld werd. Dit alles gebeurde in opdracht van Willem Kouwenhoven, die vanaf 12 maart 1831 eigenaar was. Hij was het ook die, waarschijnlijk in 1832, een woning in de molen realiseerde en een huisje tegen de molen liet bouwen. Hierbij werd de zijgevel van een naastgelegen pandje van de Vlaardinger Poort en de verbindingsmuur tussen de molen en de poort gebruikt, zodat de huisje een wat vreemd uiterlijk kreeg. Eťn muur bouwen en een dak er op was voldoende. Ook werden er grote vensters in de molenromp gemaakt. Behalve voor malen en pellen werd de molen toentertijd ook gebruikt voor het zagen van mahoniehout.
Willem Kouwenhoven bleef molenaar tot 1882, toen zijn zoon Jan het molenaarschap overnam. Deze overleed al in 1895 en toen werd de derde generatie Kouwenhoven, opnieuw een Willem, molenaar.

Op 10 juni 1927 verkocht Willem Kouwenhoven de molen aan Jacob Poot; een Vlaardingse graanhandelaar. In die tijd 'sierden' reclames de molenromp, maar de molen raakte in verval en werd in 1935 alweer verkocht aan J.R. Sjoer, die de molen met veel moeite liet restaureren. Vervolgens, in de zomer van 1938, ging Sjoer malen voor zijn steen- en tegelbedrijf. Hij deed dat op de wind met een kogelmolen, een trommel met daarin stalen ballen die stenen tot gruis kunnen maken. Deze kogelmolen stond helemaal beneden en werd aangedreven door het spoorwiel, via een voormalig steenschijf en een lange stalen as. Sjoer hield dit een aantal jaren vol en verhuurde in 1951 de molen aan P. van Voorden, die hier een graan- en veevoederbedrijf startte.

In 1955 werd Van Voorden eigenaar en liet een jaar later enige herstelwerkzaamheden uitvoeren. Langzamerhand werd de windkracht echter minder gebruikt. In 1970 werd de molen stilgezet en de buitenroede, die onbetrouwbaar was geworden, verwijderd.
In 1976 werd de gemeente Schiedam eigenaar: het onderhoud was voor Van Voorden niet langer op te brengen.†

Drie jaar later werd de molen zodanig gerestaureerd, dat deze weer kon draaien: twee Bremer-roeden, afkomstig van De Vrijheid, werden hier gestoken en voorzien van fokwieken met remkleppen; dringend was ook een nieuwe stelling nodig. Maalvaardig maken kwam vijf jaar later, tegelijk met herstelwerk aan de molenromp.
Arie van Voorden, die zijn vader inmiddels was opgevolgd, bleef tot augustus 1991 huurder (hij huurde de molen tot stellinghoogte), waarna hij zijn bedrijf beŽindigde.
Sindsdien staat de molen leeg, met een onderbreking van febr. 1996 tot april 1998, toen de molenaars van de uitgebrande Walvisch hun winkeltje onderin deze molen voerden.

In het voorjaar van 1999 werden molenaarshuisje en de woning in de molen gerestaureerd.

In 2003 is veel aan de molen gebeurd: de gehele tweede en derde zolder; daarbij zijn tevens alle balkkoppen hersteld met kunsthars. De molenromp werd ontdaan van algen en mos en enkele scheuren onder de stelling zijn ingeboet. De rest van de molen is geschilderd, zodat hij er weer fris uitziet. Een zinken goot is rond de binnenkant van de stelling aangebracht om het regenwater af te voeren, dat van de romp boven de stelling komt.

Ondertussen geeft het metselwerk de nodige zorgen: vooral de bovenkant van de romp vertoont scheuren. Om te kijken of deze nog steeds 'werken' is er in 2003 een groot aantal meetpunten aangebracht.
Inmiddels is besloten dat in het vroege najaar van 2013 gestart zal worden met groot herstel van het metselwerk.

In het vroege voorjaar van 2014 zijn beide roeden kaalgezet; zij gaan er ook uit om gecontroleerd te worden op plaatdikte en levensverwachting. Eťn roe zal, na weer te zijn gestoken, totaal nieuw met Oud-Hollands tuig worden opgehekt en de andere krijgt - voorlopig - de fokwieken terug, met zoveel mogelijk bruikbare oude heklatten. Verder wordt het staartwerk aangepakt, zo moet de staartbalk worden vernieuwd.
Deze molen heeft, gezien de gevelsteen, zijn naam al vanaf de bouw.

Laatst bijgewerkt: woensdag 26 februari 2014 | Bedrijfsvaardigheid

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Drie Koornbloemen, Schiedam home vorige pagina