Rozenburg, Zuid-Holland
Ligging Molenweg 30
3181 AT Rozenburg
Gemeente Rotterdam
Kadaster Gemeente Rozenburg, sectie B, nr. 3282
Monumentennummer 364793
Landsch. waarde Zeer groot. De Hoop domineert in belangrijke mate het dorpssilhouet aan de oostzijde van Rozenburg. Er is wel windbelemmering uit diverse kanten door bebouwing en begroeiing.
Eigenaar Gemeente Rotterdam sinds 18-03-2010; daarvoor de gemeente Rozenburg
2010: 200.935
2011: 125.950
2012: 154.540
2013: 122.192
Molenaar N. Groenheide / Klaas Kleijwegt
Bezoekmogelijkheid Molen op afspraak.

Op de benedenverdieping is een trouwlocatie voor gezelschappen tot 40 personen. Huwelijksvoltrekkingen zijn van maandag tot en met zaterdag mogelijk in overleg met de afdeling Burgerzaken (0181-212300).

klik voor meer info Bremer0110binnen19661966?aanw.22.90 m.
klik voor meer info Bremer0111buiten19661966?aanw.22.90 m.
klik voor meer info NSBM Fyenoordg.n.1841?aanw.03.80 m.
Kruiwerk 36 ijzeren rollen; kruihaspel
Vang Vaste Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting Twee koppel 14der kunststenen; regulateur; sleepluiwerk
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1887' en daaronder 'De Hoop'
Voorganger De Hoop, Rozenburg
Geschiedenis
De bewoners van de eilanden Rosenburgh, Blankenburgh en Ruijgeplaet dienden bij de heer van dit gebied medio 17e eeuw een verzoek in om een korenmolen te mogen oprichten.
In 1658 kreeg Comelis Jansz. Monsjeux van Maassluis toestemming om op eigen kosten een kleine korenmolen te bouwen aan de afgelegen Kooilandsche dijk.
Voor het recht van de wind moest de bouwer betalen, waardoor de eilandbewoners verplicht waren op deze dwangmolen hun koren te laten malen.

De andere, nog bestaande korenstellingmolen De Hoop aan de Molenweg 45 in de dorpskom is veel groter.
In 1964 kocht de gemeente de vervallen molen en tussen 1966 en 1968 volgde een ingrijpende restauratie om hem maalvaardig te maken. Eerst werd de complete ronde stenen romp 0,76 m. opgevijzeld en tevens is de begane grondvloer op gelijk niveau gebracht met de directe omgeving. Ook werden twee nieuwe stalen roeden gestoken. Voor de veiligheid werd een sprinklerinstallatie met rookmelders aangebracht.

In de naastgelegen voormalige molenaarswoning is de Oudheidkamer van de plaatselijke historische vereniging gevestigd. De vroegere woon- en slaapkamer zijn omgetoverd tot een grote expositieruimte. Via de open trap zijn de twee origineel ingerichte bedsteden op de zolder bereikbaar, die evenals beide gangen is ingericht voor wisselexposities met voorwerpen die betrekking hebben op het agrarisch verleden van het eiland Rozenburg.
Van april tot en met oktober kan men op zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen in de Oudheidkamer.

Eind oktober 2003 werden staart en wiekenkruis verwijderd i.v.m. een opknapbeurt. Molenmakersbedrijf Herrewijnen uit Spijkenisse maakte een nieuwe staartbalk en nieuwe korte schoren, welke op 10 februari weer op hun plaats werden gebracht. De twee gerepareerde roeden zijn die dag met behulp van een hoogwerker weer gestoken. Ook het bovenwiel werd hersteld.
Begin 2008 zijn het stormschild, vangbalk en de lange spruit vernieuwd door de firma Herrewijnen; het bovenwiel werd bij die gelegenheid opnieuw vastgezet.
In december 2010 vernieuwde dezelfde molenmaker een lange schoor (links), de burgemeester, hekwerk balie en de bovenplaat van de bovenschijfloop. Ook werden vier nieuwe zeilen geleverd.
In de herfst van 2011 is de gehele molen geverfd, de voegen boven de balie uitgehakt en opnieuw gevoegd; aan de binnenkant is op alle zolders het pleisterwerk verwijderd. Tevens is er een nieuwe droge sprinklerinstalatie geplaatst.

De gietijzeren bovenas uit 1841 is een stuk ouder dan de molen zelf en moet van een andere molen afkomstig zijn.

Laatst bijgewerkt: zondag 20 april 2014

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop, Rozenburg home vorige pagina