Rockanje, Zuid-Holland
Naam (stenen grondzeiler)

klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A.02691864?aanw.04.90 m.
Inrichting Twee koppel 17der blauwe stenen; één koppel 16der kunststenen; regulateur; sleepluiwerk
Overbrengingsverhoudingen 1 : 6,94
Eenvoudige baard met de opschriften 'CALS APVH Ao 1718'

Aan de windpeluw fraai en origineel houtsnijwerk; soortgelijk werk ook op korte spruit en achterkeuvelens.
Voorganger Korenmolen van Rockanje (6e), Rockanje
De molen is in 1718 gebouwd als opvolger van 6 voorgangers, alle standerdmolens.
De eerste werd gebouwd in 1338 bij oorkonde van Machteld van Voorne aan timmerman Coppen. De laatste voorganger woei in 1717 omver en werd in 1718 door de huidige molen vervangen; deze laatste begon 20 juli 1718 met malen.
In 1740 werd de molen eigendom van Johannes Klapmuts, daarna bleef de molen lange tijd in eigendom van deze familie.
Verschillende malen is de molen gerestaureerd.

Volgens Mw. Klok, partner van de voorlaatste eigenaar, heeft de molen tot 1948 houten roeden gehad en zijn de Potroeden toen gestoken door molenmakerij Dirkse uit Mijnsheerenland en waarschijnlijk afkomstig uit Noord-Brabant.
Dit verhaal klopt maar gedeeltelijk: de molen heeft inderdaad tot 1948 een houten buitenroede gehad, maar de Pot 1539 werd in 1888 wel degelijk voor deze molen besteld, als binnenroede. Veel later, 1988, kwam die roede 'buiten' te zitten en doet dat nog steeds, of beter gezegd: weer.
In 1948 moet dan, heel curieus, de Pot 2814 gestoken zijn. Dit was de laatste Potroede aller tijden en gemaakt voor de kleine korenmolen van Surhuisterveen. Na de asbreuk van deze molen is de roede kennelijk in Rockanje terechtgekomen om daar, na aanzienlijke verlenging, nog enkele tientallen jaren min of meer te functioneren.

Na de grondige restauratie die in 1988 werd voltooid, is weer regelmatig gedraaid. Helaas kwam de molen toch weer tot stilstand en bleef onderhoud achterwege.
In 2005 werden lange spruit en één schoor vernieuwd maar er was veel meer werk nodig.

In 2008 kwam er, met een nieuwe eigenaar, vaart in de zaak: in september werden de roeden gestreken en de kap naast de molen neergezet voor een grondige opknapbeurt.
Eenmaal gerestaureerd werd de kap herplaatst; 26 maart 2009 volgden beide roeden. Bijzonder was, dat Potroede 1539 goed genoeg bevonden werd om (na reparatie door molenmaker Herrewijnen) weer te worden gestoken.
Deze molen heeft, voorzover bekend, nooit een naam gehad.
Literatuurverwijzingen:
Ad Boutkam, Sporen van het verleden in de molen van Rockanje, in: Molenwereld 177 (2014) pp. 16 - 18.

Rechts is de molenaar zichtbaar.
De kap is hier zichtbaar grover gedekt.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 4 januari 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen (stenen grondzeiler), Rockanje home vorige pagina