Oud Ade, Zuid-Holland
Naam Akkerslootmolen
Gemeente Kaag en Braassem
Kadaster Gemeente Alkemade, sectie E, nr. 304
Landsch. waarde Zeer groot; van alle kanten goed zichtbaar
Eigenaar Fam. T. van Zeil
Bedrijfsvaardigheid Maalvaardig
Bestemming Bemalen van de Drooggemaakte Akkersloot-, Hertogs- en Blijverspolder, thans op vrijwillige basis
Molenaar T. van Zeil
Bezoekmogelijkheid Op Nationale Molendag en op afspraak.

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van 2,00 m.
Inrichting Stalen vijzel, Ø 1,32 m.
Versiering
Eenvoudige groen geverfde en wit afgebiesde baard met het opschrift 'ANNO' '1793' en daaronder in grote letters 'Akkersloot'.
(Deze baard komt in de plaats van een iets minder opvallend exemplaar, dat hier tot ca. 2000 aanwezig was).

Op het noordwestveld van de onderbouw een groot zwart geteerd kruis (een gebruik dat bij meer molens en boerderijen in deze regio voorkomt).
Voorganger Akkerslootpolder, Akkerslootmolen, Rijpwetering
Geschiedenis
De Akkersloot- Hertogs- en Blijverspolder werden krachtens octrooi van dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland d.d. 12 februari 1791 verenigd met de Weislootpolder, die was gesticht in 1640. De polders werden gezamenlijk bedijkt, verveend en drooggemaakt. De molen werd enige jaren later gebouwd; de droogmaking werd pas in 1816 voltooid; de polder meet ca. 130 ha. De opvoerhoogte is 3,30 meter.

De bemaling geschiedde tot 1966 zonder mechanische hulp; in dat jaar liet het polderbestuur een gemaal bouwen en werd de molen verkocht aan een particulier.

Daarna is de molen enige malen van eigenaar gewisseld, maar dat leidde nooit tot verval, integendeel: deze molen is altijd goed onderhouden en ook maalvaardig gebleven.

Doordat in de jaren '80 de Akkersloot werd afgedamd, verloor de molen zijn functie en kon er alleen nog in circuit worden gemalen; rond 2000 werd besloten, de dammen weer weg te halen. De molen werd daarmee wederom volledig maalvaardig.
Trivia:
Arie den Hollander, vele jaren hier molenaar, verzuimde nooit 's nachts te malen als dat nodig was. Toen op een ochtend een boer bij de molen aanklopte en vroeg "Mos je vannacht niet malen, Arie?", viel dat dan ook niet goed. De molenaar antwoordde: "De nacht is voor het ongedierte" en deed vervolgens de deur dicht.

Laatst bijgewerkt: maandag 14 oktober 2013 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Akkerslootmolen, Oud Ade home vorige pagina