Oud Ade, Zuid-Holland
Akkerslootmolen
klik voor meer info De Prins van Oranje 0755 1871 1871? aanw.
42 houten rollen; kruirad
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
Stalen vijzel, Ø 1,32 m.
Overbrengingsverhouding 1 : 1,70
Eenvoudige groen geverfde en wit afgebiesde baard met het opschrift 'ANNO' '1793' en daaronder in grote letters 'Akkersloot'.
(Deze baard komt in de plaats van een iets minder opvallend exemplaar, dat hier tot ca. 2000 aanwezig was).

Op het noordwestveld van de onderbouw een groot zwart geteerd kruis (een gebruik dat bij meer molens en boerderijen in deze regio voorkomt).
Geschiedenis
De Akkersloot- Hertogs- en Blijverspolder werden krachtens octrooi van dijkgraaf en hoogheemraden van Rijnland d.d. 12 februari 1791 verenigd met de Weislootpolder, die was gesticht in 1640. De drie polders hadden tot 1791 elk hun eigen molen. Op grond van het reglement tot het bedijken, vervenen en droogmaken van de gecombineerde polders werd na de totstandkoming van de ringdijk de molen van de Hertogspolder stilgezet en de bemaling door de beide andere molens verzorgd. Omdat deze bemaling niet voldeed, werd reeds op 26 april 1792 besloten een nieuwe molen te stichten, die zijn water zou uitslaan op de Akkersloot. In 1793 werd de nieuwe vijzelmolen gebouwd, de huidige molen dus. De drie oude molens werden vervolgens voor afbraak verkocht.

Tot 1966 werd de polder uitsluitend op windkracht bemalen, in dat jaar liet het polderbestuur aan de Rijpwetering, dus op een geheel andere plaats dan de molen, een elektrisch gemaal bouwen. Niet lang daarna volgde verkoop aan een particulier.

Daarna is de molen enige malen van eigenaar gewisseld, maar dat leidde nooit tot verval, integendeel: deze molen is altijd goed onderhouden geweest en maalvaardig gebleven.

Doordat in de jaren '80 de Akkersloot werd afgedamd, verloor de molen zijn functie en kon er alleen nog in circuit worden gemalen. Inmiddels is dat verleden tijd: rond 2000 werd besloten, de dammen weer weg te halen. De Akkersloot maakt dus weer deel uit van Rijnlands boezem en de molen is wederom volledig maalvaardig.

Arie den Hollander, vele jaren hier molenaar, verzuimde nooit 's nachts te malen als dat nodig was. Toen op een ochtend een boer bij de molen aanklopte en vroeg "Mos je vannacht niet malen, Arie?", viel dat dan ook niet goed. De molenaar antwoordde: "De nacht is voor het ongedierte" en sloot vervolgens de deur.
Akkerslootmolen, Oud Ade, Foto: Gerard Barendse (6-5-2007).
Akkerslootmolen, Oud Ade, Foto: Rob Pols (28-10-2007).
Akkerslootmolen, Oud Ade, Foto: Piet Glasbergen (25-1-2013).

Laatst bijgewerkt: zaterdag 13 juni 2015 | Geschiedenis Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Akkerslootmolen, Oud Ade home vorige pagina