Voorhout, Zuid-Holland
De Hoop Doet Leven
Halfopen ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 3,90 m.; breedte 0,23 m.
Fa. Verbij, Hoogmade (1999)
Eenvoudige baard met het jaartal '1783'.

Op een smalle band halverwege de stenen romp is de naam 'Hoop doet leven' aangebracht.
Geschiedenis
De molen heeft tot 1999 nabij Rijnsburg gestaan. Daar bemaalde de molen de polder Kamphuizen (ca. 85 ha, opvoerhoogte 0,55 m.).

Op deze locatie was de molen tot 1929, met houten as en roeden, op windkracht in bedrijf. Toen werd de molen uitgerust met een elektromotor, de zgn. Ericsson-installatie. Hiermee dreef een elektromotor via een aparte schijfloop het onderwiel aan en daarmee het scheprad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de in verval geraakte molen met kunst en vliegwerk weer geschikt gemaakt voor windkracht. Zo werd er onder meer een nieuwe houten bovenas (eveneens op windkracht) gezaagd op 'De Herder' te Leiden.
Na de oorlog kwam de molen buiten bedrijf, maar werd, hoewel nooit draaiend, steeds in goede en ook maalvaardige toestand door de polder onderhouden.

Pas omstreeks 1980 ging deze molen weer met enige regelmaat op vrijwillige basis draaien en ook malen. Inmiddels, 1979, was de polder opgegaan in het Hoogheemraadschap Rijnland.

Door de uitbreiding van de bloemenveiling Flora raakte de molen steeds meer ingebouwd. Na diverse verwikkelingen werd de molen op kosten van de veiling in de zomer van 1999 naar de Elsgeesterpolder (gemeente Voorhout) verplaatst.

Op 11 november 2000 werd de molen op zijn nieuwe plaats in de Elsgeesterpolder officieel weer in gebruik gesteld en is sindsdien vaak draaiend en ook malend te zien. De schepradkast is van een geheel gesloten kast veranderd in halfopen.
Aanvullingen

Vaak is verondersteld dat de naam 'De Hoop doet leven' dateert uit de Tweede Wereldoorlog, maar de naam is ouder. In ieder geval was rond 1920 deze naam al op de romp te lezen.

Niet uniek, maar wel hoogst uitzonderlijk, is het ontbreken van de zgn. steunder in de kapconstructie. De voeghouten liggen dermate dicht bij elkaar, dat men deze ondersteuning hier niet nodig vond.

Andries Veloo / Willem Waltman, 'Kees Hoogeveen en De Hoop Doet Leven', in: Molenwereld 176 (2013), 439 - 444.
De Hoop Doet Leven, Voorhout, Foto: Henrik v.d. Weerd (16-8-2012).
De Hoop Doet Leven, Voorhout, Foto: Rob Pols (24-5-2009).

Laatst bijgewerkt: donderdag 9 april 2015 | Foto Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Hoop Doet Leven, Voorhout home vorige pagina