Hoogmade, Zuid-Holland
Naam Dekkermolen

Transmissieschijf 17 staven, steek 6,8 cm.
Molenmaker A.J. Dekker, Hazerswoude (1911)
H. van Beek, Rijnsaterwoude (1975)
Verbij Hoogmade B.V. (2009)
Versiering
Aan de stelling (in ieder geval op de oude standplaats) hing een bordje met het opschrift 'Dekkermolen 1909'.
(N.B. over het algemeen wordt aangenomen dat dit molentje iets jonger is).
Afkomstig uit Dekkermolen, Rijnsaterwoude
Geschiedenis
Dit molentje is oorspronkelijk te Hazerswoude-Dorp gebouwd  door de jonge, later zeer bekend geworden, molenbouwer Adriaan Dekker. Vermoedelijk gebouwd eind 1910, waarna het begin 1911 maalvaardig was. Het diende het molenmakersbedrijf van zijn vader Jan Dekker.

Omstreeks 1975 werd dit molentje, toen allang buiten bedrijf, naar de molenmakerij van P. van Beek te Rijnsaterwoude overgebracht. (Piet van Beek was - aangetrouwd - lid van de familie Dekker). Op de oude standplaats kon het niet gehandhaafd blijven: de fa. Dekker was opgeheven, het gebouw stond leeg en de gemeente Hazerswoude had bouwplannen op die locatie.

Na de opheffing van molenmakerij Van Beek B.V. werd de werkplaats (en daarmee de molen) verkocht aan een particulier. Vanaf dat moment werd er niet meer gedraaid.

In de zomer van 2006 was wederom sprake van overplaatsing. Even leek het erop dat Uitgeest (NH) de nieuwe standplaats van dit molentje zou worden, maar daartegen kwam het nodige protest. Velen meenden dat Zuid-Holland, gezien de herkomst, als enige provincie in aanmerking zou komen.
In juli 2007 werd bekend dat het zou worden verplaatst naar de werkplaats van molenmakerij Verbij te Hoogmade. Op 15 januari 2009 volgde onttakeling vanwege de overplaatsing naar die molenmakerij. Kort daarna werd gestart met de herbouw. Op 18 maart was dit zover gevorderd, dat weer sprake was van een draaivaardige molen.

BIjzonder is, dat de houten binnenroede tot nu toe alles heeft overleefd en na de tweede overplaatsing opnieuw is gestoken. Mogelijk is deze nog door Adriaan Dekker zelf gemaakt of ontworpen.
Deze molen is (pas vanaf ongeveer 1975) vernoemd naar zijn ontwerper en maker, Adriaan Dekker.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 7 januari 2014 | Tellerstand

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Dekkermolen, Hoogmade home vorige pagina