Molen Dekkermolen, Hoogmade

Hoogmade, Zuid-Holland

Op afspraak

Ondertoren gedekt met hout; gebouwd op houten schuur
Bovenhuis donkergroen geverfd; kap gedekt met losagnes

Generator voor het opwekken van elektriciteit (de oude cirkelzaag wordt los in de molen bewaard).

versieringen

Aan de stelling (in ieder geval op de oude standplaats) hing een bordje met het opschrift 'Dekkermolen 1909'.
(N.B. over het algemeen wordt aangenomen dat dit molentje iets jonger is, namelijk dat het uit 1911 dateert).

Zetelkruiwerk. Kruihaspel.
Vlaamse vang; 3 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Spilwiel 25 kammen
Transmissieschijf 17 staven, steek 6,8 cm.

Systeem Dekker op beide roeden
Verbij ✉︎ g.n. buiten 2019 2019 buiten aanw. 07,10
Beek, v. ✉︎ g.n. buiten 1987 1987/2009 buiten 2019 07,10
Dekker (?) ✉︎ g.n. binnen ? ?/1975/200 binnen aanw. 07,10
wiekverbeteringen

Al zeer lang, aan te nemen vanaf 1929, heeft dit molentje op beide roeden het systeem Dekker. Dat systeem werd na beide overplaatsingen ook steeds weer aangebracht.

onbekend ✉︎ g.n. 1911? 2009 aanw. 01,14

A.J. Dekker, Hazerswoude (1911) H. van Beek, Rijnsaterwoude (1975) Verbij Hoogmade B.V. (2009)
geschiedenis

Dit molentje is oorspronkelijk te Hazerswoude-Dorp gebouwd door de jonge, later zeer bekend geworden, molenbouwer Adriaan Dekker. Vermoedelijk gebouwd eind 1910, waarna het begin 1911 maalvaardig was. Het diende het molenmakersbedrijf van zijn vader Jan Dekker.

Omstreeks 1975 werd dit molentje, allang buiten bedrijf, naar molenmakerij Van Beek te Rijnsaterwoude overgebracht. In Hazerswoude-Dorp kon het niet gehandhaafd blijven: de fa. Dekker was opgeheven, het gebouw stond leeg en de gemeente Hazerswoude had bouwplannen op die locatie. Molenmaker Piet van Beek was - aangetrouwd - lid van de familie Dekker.

Na de opheffing van molenmakerij Van Beek B.V. werd de werkplaats (en daarmee de molen) verkocht aan een particulier. Vanaf dat moment werd er niet meer gedraaid.

In de zomer van 2006 was wederom sprake van overplaatsing. Even leek het erop dat Uitgeest de nieuwe standplaats van dit molentje zou worden, maar daartegen kwam het nodige protest. Velen meenden dat, gezien de herkomst, Zuid-Holland als enige provincie in aanmerking mocht komen.

In juli 2007 werd duidelijk dat het molentje in Zuid-Holland zou blijven en wel naar de werkplaats van molenmakerij Verbij te Hoogmade.
Op 15 januari 2009 volgde onttakeling, kort daarna werd te Hoogmade gestart met de herbouw. Op 18 maart was dit zover gevorderd, dat weer sprake was van een draaivaardige molen. Later is de molen maalvaardig gemaakt en voorzien van een generator om elektriciteit op te wekken en als zodanig veelvuldig in bedrijf.

BIjzonder is, dat de houten binnenroede tot nu toe alles heeft overleefd en na de tweede overplaatsing opnieuw is gestoken. Het ziet ernaar uit dat deze roede nog door Adriaan Dekker zelf is gemaakt. In dat geval is deze roede meer dan 100 jaar oud! Bij vervanging van het Dekkersysteem in 2019 bleek deze roede nog geheel in orde.
De in 2019 gestoken buitenroede mag er overigens ook zijn: deze is vervaardigd uit een (puntgaaf) deel van een oude lange schoor en zal naar verwachting jaren mee kunnen.

Ondertussen zijn er ook plannen om de antieke lintzaag van deze molen in ere te herstellen.

Deze molen is (pas vanaf ongeveer 1975) vernoemd naar zijn ontwerper en maker, Adriaan Dekker.