Oud-Alblas, Zuid-Holland
Naam Kooijwijkse Molen

klik voor meer info Penn & Comp, F.J.031018661866aanw.05.18 m.
Kruiwerk 44 houten rollen; kruirad met hoge bank
Inrichting Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,76 m.; breedte 0,47 m.
Aardige baard, wit en groen geverfd, met tussen de voeghouten het opschrift
daaronder op een groene achtergrond het wapen van Oud-Alblas, zijnde "van goud, beladen met 5 lozanjes van sabel, staande 3 en 2".

Opvallende makelaar met hijsgalg voor de seinlamp.
Geschiedenis
De molen bemaalde samen met de Noordelijke Kooijwijkse molen, de polder Noordzijde. Deze laatste werd in 1925 vervangen door een motorgemaal.
Ter plaatse van de huidige molen stond voor 1866 een wipmolen die vanwege zijn slechte toestand werd afgebroken en vervangen door de ronde stenen grondzeiler.

Op 20 januari 1960 verkocht de polder Oud-Alblas de molen aan de gemeente Oud-Alblas voor één gulden. De verkoop vond plaats onder enkele voorwaarden. De belangrijkste hiervan waren dat de gemeente zich verplichtte de molen in bedrijfsklare staat te brengen en te houden, dat de polder het recht behield de molen mistens 75 uur per jaar te laten malen zonder hiervoor enige vergoeding aan de gemeente schuldig te zijn en dat aan de molenaar te allen tijde toegang tot de molen moest worden verleend om te malen of de zeilen te drogen. De polder zou als tegemoetkoming in de kosten van restauratie de eerste vier jaar jaarlijks € 250,- bijdragen. In januari 1981 vonden ingrijpende herstellingen aan de molen plaats. Er werd onder andere een nieuw wiekenkruis aangebracht, het voorkeuvelens vernieuwd en het kruiwerk hersteld.
Op 23 september 1985 ging de gemeenteraad van Oud-Alblas akkoord met het voorstel van het gemeentebestuur de molen voor het symbolische bedrag van één gulden te verkopen aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). Tevens werd aan de nieuwe eigenaresse een krediet van € 15.000,- toegezegd voor het herstellen van enige aan de molen geconstateerde gebreken.

Opvallend is dat de spanten en gordingen van de kap in profielijzer zijn uitgevoerd en mogelijk nog dateren uit het bouwjaar 1866.

De molen was vroeger baak (=sein)molen, hetgeen nog goed te zien is aan de makelaar: die bevat een hijsgalg voor de seinlamp.

Laatst bijgewerkt: donderdag 29 mei 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Kooijwijkse Molen, Oud-Alblas home vorige pagina