Oegstgeest, Zuid-Holland
Naam Oudenhofmolen
Ligging Floralaan 52
2343 VS Oegstgeest
Gemeente Oegstgeest
Kadaster Gemeente Oegstgeest, sectie C, nr. 170
Monumentennummer 31250
Landsch. waarde Gering; de molen staat geheel ingebouwd en ingegroeid tussen flatblokken en plantsoenen
Eigenaar Gemeente Oegstgeest
Bestemming Vh. bemalen van de polder Oudenhof, thans buiten bedrijf
Molenaar Koos Groenendijk
Bezoekmogelijkheid Als de molen draait

Romp Gedekt met gepotdekselde planken; geheel geteerd
Kap Bovenhuis rood geverfd; wit afgebiesd; kap gedekt met dakleer
Inrichting Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 3,70 m.; breedte 0,23 m.
Voorganger Oudenhofpolder, Oegstgeest
De molen bemaalde vanouds de polder Oudenhof. Deze werd gesticht in 1631.

Steeds werd aangenomen dat de huidige wipmolen uit 1783 dateerde maar dat blijkt sinds 2013 niet langer juist: de molen is van 1819. Een compleet bouwbestek in het polderarchief levert daarvoor voldoende bewijs. Mogelijk heeft de toen nieuwe gebouwde molen een verbrande of beschadigde voorganger moeten vervangen.

In 1926 werd in de molen voor de hulpbemaling een Ericsson-installatie geplaatst, die het scheprad kon aandrijven.

Nadat in 1963 de polder door ontpoldering fysiek opgehouden had te bestaan, werd 1965 de gemeente Oegstgeest eigenaar van de molen, en deze liet hem in dat zelfde jaar restaureren, onder meer door het steken van nieuwe roeden.
De polder zelf werd op 1 juli 1967 formeel opgeheven. Vrijwel tegelijk verrees een complete nieuwe wijk, waardoor de landschappelijke waarde geheel verloren is gegaan: de Oudenhofmolen is niet meer dan een vriendelijk accent temidden van flatgebouwen en plantsoenen.

In maart 2003 kreeg de molen nieuwe roeden; ook de trap en schoren werden vervangen. Bij deze gelegenheid werden nummer en gietjaar van de bovenas, die altijd onder de vulstukken verborgen zaten, door de molenmaker onthuld.

De molen draait in een circuit, d.w.z. het water wordt hier rondgeroerd, zonder dat dit wordt opgevoerd.
Deze molen is vernoemd naar de (nu verdwenen) polder die hij kon bemalen.
Bouwbestek:
Bestek en voorwaarden voor het bouwen van een nieuwe houten wipmolen, 1819.
Archief Polder Oudenhof, HHR Rijnland, inv. nr. 217.
Uniek aan deze molen:
Deze kleine molen is ŽŽn van de sterkste wipmolens ooit gebouwd; met name bovenhuis en koker zijn bijzonder zwaar uitgevoerd en nog vrijwel origineel.

Laatst bijgewerkt: zondag 15 december 2013 | Bouwjaar

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Oudenhofmolen, Oegstgeest home vorige pagina