Nieuwenhoorn, Zuid-Holland
Naam Zeezicht

Inrichting Eén koppel 16der blauwe stenen; regulateur
Eenvoudige baard met daarop de naam 'Zeezicht'.
Eigen website Zeezicht
Voorganger Korenmolen van Nieuwenhoorn, Nieuwenhoorn
Geschiedenis
De molen is de opvolger van een in 1717 omgewaaide standerdmolen, een grafelijkheidsmolen met pachter-molenaar.
In 1793 kocht Jan van Vliet de molen en deed hem in 1825 over aan Gerhardus Jacob Haverkamp. Vervolgens maalden van 1825 tot 1966 hier drie generaties Haverkamp. De molen was al die tijd uitgerust met drie koppel stenen.

In 1966 kocht de firma Kievit & Kleykamp de molen en in 1968 vestigde zich in de inmiddels geheel gewitte molen een kunst- en antiekhandel.
Al snel ging de toestand van de molen achteruit. Zo was de staart vastgestort in een blok beton, zodat kruien niet meer mogelijk was. Draaien was er toen ook niet meer bij.

Na enkele wisselingen werd de molen in 1989 verkocht aan A. van Lenningh. Tijdens zijn eigenaarschap vond een grote restauratie plaats. In 1994 werd de molen voorlopig onttakeld; in 1995 werd een geheel vernieuwde kap geplaatst; in 1997 volgde het gevlucht.

De molen had voor de laatste restauratie een vangstok én een vangtrommel. Bij de laatste restauratie verdween de vangstok vermoedelijk voorgoed; ook werden de ophekking en schildering van het wiekenkruis sterk gewijzigd in vergelijking met voor de restauratie.

Net als veel andere stenen molens heeft deze molen lange tijd als "reclamezuil" gediend. Pas in de jaren zestig - toen de molen wit werd gekalkt - verdween de tekst van de romp.

Begin 2013 werd om de fundering aan de buitenkant een betonnen band gestort omdat deze verstevigd moet worden. Verder was de molen toen enige tijd niet draaivaardig vanwege een defect aan de vangtrommel. In oktober 2013 werd de staart geheel vernieuwd.

De molen draaide tot de zomer van 2013 nooit op N of O omdat dan de veiligheid van de naast de molen wonende kinderen in gevaar kon komen. Inmiddels is een hek geplaatst, maar dat staat op NO zo dicht bij de molen dat draaien daar eigenlijk niet meer mogelijk is en er ook problemen zijn met kruien.
Over de naam:
Na de oplevering in 1998 werd de naam 'Zeezicht' in ere hersteld: die kwam tijdens de restauratie onder een paar verflagen op de baard vandaan!
Maar: de zee is vanuit de molen helemaal niet te zien, alleen, met wat goede wil, het Haringvliet! Er bestaat een verhaal dat de naam ooit onder de verflagen van een hekje tevoorschijn gekomen is en dat hekje zou afkomstig zijn van een huis in Scheveningen...

Laatst bijgewerkt: dinsdag 28 oktober 2014 | Landsch.waarde

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Zeezicht, Nieuwenhoorn home vorige pagina