Nieuw-Beijerland, Zuid-Holland
Naam De Swaen (v/h Windlust)
Molenaar Marie-Theres Wilhelmi / Ginger Heijerman
Bezoekmogelijkheid Op de landelijke open dagen en als de molen draait (meestal op zaterdag)

Romp Ronde stenen molen, aan de onderzijde deels gepleisterd en gewit.
klik voor meer info Penn & Bauduin03781876?aanw.04.16 m.
Inrichting Gaandewerk, op bovenwiel na, geheel uitgebroken. De molen is ingericht als ontvangstcentrum.
Rest gaandewerk niet meer aanwezig
Versiering
Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften '17 De Swaen 03' en twee witte zwanen

Aan de zuid-oostkant van de romp een fraaie gevelsteen met afkortingen van de bouwheer en eigenaar met het jaartal 1703 en een molenijzer
Eigen website De Swaen (v/h Windlust)
Voorganger De Swaen/ v/h Windlust (2e), Nieuw-Beijerland
Geschiedenis
De aan de Spuidijk staande korenmolen De Swaen is oorspronkelijk in 1703 gebouwd als De Windlust. Over de geschiedenis voor ca. 1900 is niet veel bekend.

In 1931 brandde de molen geheel uit als gevolg van brandstichting en werd in 1932 herbouwd; hierbij zijn veel onderdelen gebruikt van de korenmolen De Vrede/Molen van Rosmolen te Strijen, die kort tevoren was onttakeld. Zonder kunstgrepen ging dit niet: de 'nieuwe' kap was aan de kleine kant en is met de nodige moeite passend gemaakt op de bestaande romp.

Betrekkelijk kort na kort na de brand en herstel verkocht Meijer de molen aan P. Bouwman te Nieuw-Beijerland. Na het overlijden van Bouwman werd het bedrijf voorgezet door zijn weduwe en de molenaarsknecht, de heer Geene. Dit bedrijf werd later een v.o.f., te weten Bouwman en Geene.
In 1958 ging deze firma failliet en werd de molen door de curator verkocht aan de Haagse zakenman J.A. Aziria, die de molenonderdelen liet verwijderen en de molen degradeerde tot buitenverblijf.

In 1989/1991 volgde een forse restauratie en sinds een aantal jaren draait De Swaen weer frequent. De molen is mooi gelegen nabij het jachthaventje van Nieuw-Beijerland en het natuurgebied de Korendijkse Slikken.

Op 4 december 2010 raakte de buitenroede beschadigd toen deze een passerende vrachtwagen raakte. De roede is later gerepareerd en in april 2011 kon de molen weer draaien.
Over de naam:
De naam "De Swaen" bestaat sinds ca. 1960; toen de molen nog in bedrijf was, werd deze "Windlust"genoemd.

Laatst bijgewerkt: zondag 23 februari 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Swaen (v/h Windlust), Nieuw-Beijerland home vorige pagina