Molenaarsgraaf, Zuid-Holland
Naam De Middelmolen
Ligging Graafdijk West 57
2973 XE Molenaarsgraaf
Kadaster Gemeente Molenaarsgraaf, sectie D, nr. 86
Omwentelingen 2009: 104.438 (restauratie)
Bestemming Bemalen van de polder Giessen-Oudebenedenkerk en Molenaarsgraaf, thans op vrijwillige basis
Molenaar Adrie van der Ent / Wim van Veen
Bezoekmogelijkheid Als de molen draait, in de regel zaterdag 12:00 - 17:00 uur.

Kap Bovenhuis geheel geteerd; kap gedekt met gepotdekselde planken
klik voor meer info Pot2394-1916-197725.80 m.
klik voor meer info NSBM Fyenoordg.n.18461846?aanw.04.20 m.
Kruiwerk Zetelkruiwerk; kruirad met hoge bank
Vang Deels losse, deels vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; evenaar
Inrichting Open ijzeren scheprad buiten de molen; Ø 5,50 m.; br. 0,59 m.
Wateras fabr. De Prins van Oranje nr. 498 (1867)
Eigen website De Middelmolen
Voorganger Ambacht Giessen-Oudekerk, in 1513 verbrande molen (2), Molenaarsgraaf
Geschiedenis
Over de bouw en vroegere herstellingen van de molen is weinig bekend. Mogelijk dateert de Middelmolen uit 1655.
De molen is maalvaardig en sinds 1968 eigendom van de SIMAV en bemaalde oorspronkelijk de polder Giessen-Oudebenedenkerk.
Enige tijd nadat de molenstichting als eigenaar optrad, werd een restauratieplan opgesteld dat in 1974 op € 190.000,- begroot.

In 1976 ontving de molenmakerij v/h fa. J. de Gelder b.v. te Arkel de opdracht voor restauratie. Het karwei bestond in hoofdzaak uit het aanbrengen van een nieuw wiekenkruis, kap (inclusief daklijsten) en stormbint, staart, kozijnen, ramen en deuren, rietdek op de ondertoren, schoepen van het scheprad en herstellingen aan het metselwerk.
Na dit omvangrijke karwei werd de molen op 25 september 1978 weer in gebruik gesteld. De totale herstelkosten kwamen uit op € 322.762,-.

Vóór de restauratie was het stormbint van de molen beplankt met verticale delen, evenals bij de verdwenen Zuidmolen van dezelfde polder en bij de vroeger eveneens nabijgelegen Westeindse Molen van de polder Molenaarsgraaf. Tijdens de restauratie werd dit gewijzigd in de voor deze streek meer gangbare methode van het in visgraatverband aanbrengen van gepotdekselde delen, waardoor het doorslaan van regen door de planknaden beter wordt voorkomen. Toch is het jammer dat het oorspronkelijke beeld van de molen hierdoor is gewijzigd.

In 1981 stortte een flink deel van het metselwerk van de achterwaterloop in; dit werd spoedig hersteld. In 1998 was ingrijpend werk nodig aan de bovenzetel en enige muurplaten.
In 2009 onderging de molen een restauratie waarbij de waterloop werd hersteld, de vang vernieuwd en het gevlucht gerepareerd. Op 10 november 2009 werd de molen opgeleverd.
Over de naam:
De naam van de molen zegt het al: ooit stonden hier minstens drie molens. De Zuidmolen werd in 1952 afgebroken. De noordelijke molen, De Kraak, verdween al in 1890.
Uniek aan deze molen:
Het bovenwiel heeft geknikt uitgezaagde kruisarmen en een opvallend kleine spiegel. Bij onderwielen van schepradmolens komt dit vaker voor; bij een bovenwiel is dit een hoge uitzondering.

Onder: Foto: William Bouter (8-2-2014).

Laatst bijgewerkt: maandag 9 juni 2014 | Bezoekmogelijkheid

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Middelmolen, Molenaarsgraaf home vorige pagina