Molenaarsgraaf, Zuid-Holland
De Middelmolen
Zetelkruiwerk; kruirad met hoge bank
Deels losse, deels vaste Vlaamse blokvang uit vijf stukken; vangbalk met haak; evenaar
Open ijzeren scheprad buiten de molen; Ø 5,50 m.; br. 0,59 m.
Wateras fabr. De Prins van Oranje nr. 498 (1867)
Geschiedenis
Een oorspronkelijk bouwjaar van deze molen is niet echt bekend. Over bouw en vroegere herstellingen is weinig bekend. 1655 wordt wel als bouwjaar genoemd, maar ongetwijfeld gaat het dan over een opvolger van een wipmolen die daar sinds mensenheugenis stond.

De molen is sinds 1968 eigendom van de SIMAV en bemaalde oorspronkelijk de polder Giessen-Oudebenedenkerk. Enige tijd nadat de molenstichting als eigenaar optrad is een restauratieplan opgesteld dat in 1974 op ƒ 190.000,- werd begroot.

In 1976 ontving de molenmakerij vh. fa. J. de Gelder b.v. te Arkel de opdracht. Het karwei bestond in hoofdzaak uit het aanbrengen van een nieuw wiekenkruis, kap (inclusief daklijsten) en stormbint, staart, kozijnen, ramen en deuren, rietdek op de ondertoren, schoepen van het scheprad en herstellingen aan het metselwerk.
Na dit omvangrijke karwei werd de molen op 25 september 1978 weer in gebruik gesteld. De totale kosten kwamen uit op ƒ 322.762,-.

Vóór de restauratie was het stormbint van de molen beplankt met verticale delen, evenals bij de verdwenen Zuidmolen van dezelfde polder en bij de vroeger eveneens nabijgelegen Westeindse Molen van de polder Molenaarsgraaf. Tijdens de restauratie werd dit gewijzigd in de voor deze streek meer gangbare methode van het in visgraatverband aanbrengen van gepotdekselde delen, waardoor het doorslaan van regen door de planknaden beter wordt voorkomen. Toch is het jammer dat het oorspronkelijke beeld van de molen hierdoor is gewijzigd.

In 1981 stortte een flink deel van het metselwerk van de achterwaterloop in; dit werd spoedig hersteld. In 1998 was ingrijpend werk nodig aan de bovenzetel en enige muurplaten.
In 2009 onderging de molen een restauratie waarbij de waterloop werd hersteld, de vang vernieuwd en het gevlucht gerepareerd. Op 10 november 2009 werd de molen opgeleverd.

Los van alle gebruikelijke herstelproblematiek blijft dit een prachtige wipmolen waarvan iedereen kan begrijpen waarom die zo lang in bedrijf is gebleven: goed gemaakt en vooral ook zeer goed in de wind!
Aanvullingen

De naam van de molen zegt het al: ooit stonden hier minstens drie molens. De Zuidmolen werd in 1952 afgebroken. De noordelijke molen, De Kraak, verdween al in 1890.

Het bovenwiel heeft geknikt uitgezaagde kruisarmen en een opvallend kleine spiegel. Bij onderwielen van schepradmolens komt dit vaker voor; bij een bovenwiel is dit een hoge uitzondering.
De Middelmolen, Molenaarsgraaf, Foto: Joop Vendrig (aug. 2001).
De Middelmolen, Molenaarsgraaf, Foto's: William Bouter (6-12-2014).
De Middelmolen, Molenaarsgraaf, Bovenste twee foto's: de molen draaiende op een bijna windstille dag. Hierdoor kreeg je een prachtige weerspiegeling van de molen in het water.  Onderste foto: prachtig vrij in de polder bijna zonder windbelemmering. Foto's: Tony Hop (6-12-2014).
De Middelmolen, Molenaarsgraaf, Boven: De Middelmolen draaiende op de SIMAV-molendag. Foto: Tony Hop (21-9-2013).  Onder: Foto: William Bouter (8-2-2014).
Onder: Foto: William Bouter (8-2-2014).
De Middelmolen, Molenaarsgraaf, Detailopname van de onderzetel.  Foto: Vincent Mepschen (2-10-2012).
De Middelmolen, Molenaarsgraaf, Foto's: Vincent Mepschen (2-10-2012).
De Middelmolen, Molenaarsgraaf, Foto: Vincent Mepschen (2-10-2012).

Laatst bijgewerkt: zaterdag 4 juli 2015 Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Middelmolen, Molenaarsgraaf home vorige pagina