Maasland, Zuid-Holland
Naam Dijkmolen
Ligging Molenweg 6
3155 AV Maasland
Gemeente Midden-Delfland
Kadaster Gemeente Maasland, sectie H, nr. 1305
Monumentennummer 26592
Landsch. waarde Zeer groot; de molen vormt een mooie twee-eenheid met de iets verderop gelegen korenmolen De Drie Lelies
Eigenaar Hoogheemraadschap van Delfland
2012: 169.132
2013: 139.550
Bestemming Bemalen van de Dijkpolder, thans op vrijwillige basis
Molenaar Henk de Bruijn
Bezoekmogelijkheid Alleen op de Westlandse Molendag (laatste zaterdag van juni)

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op gemetselde veldmuren van 1,75 m.
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Van 1934 tot 1959 was deze molen op beide roeden uitgerust met het systeem-Dekker.
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ø 6,50 m.: breed 0,50 m.
Versiering
Aardige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met enige versieringen. Tussen de koppen van voeghouten en steunder op een blauw fond het opschrift: 'ANNO' '1718'

Twee ingemetselde stenen links en rechts van de oostelijke toegangsdeur.

Enige jaren geleden werd besloten, de veldmuren niet opnieuw te bepleisteren en te witten; hierdoor is het fraaie metselwerk thans weer in beeld.
Eigen website Dijkmolen
Voorganger Dijkpolder, Kostverloren/ Dijkmolen, Maasland
Geschiedenis
De molen bemaalt de Dijkpolder (ca. 545 ha, opvoerhoogte 1,95 m.) tezamen met een met een schroefpomp uitgerust gemaal. In 1977 ging de Dijkpolder op in het Hoogheemraadschap van Delfland; die is sindsdien ook eigenaar. De molen wordt als reservebemaling van de polder in stand gehouden en is regelmatig in bedrijf.

In 2010 is begonnen met een forse restauratie: het scheprad verkeerde in buitengewoon slechte staat en moest geheel worden vernieuwd. Het nieuwe scheprad is geen kopie van het oude geworden; het is nu een klassiek scheprad met sintelstukken. Het oude scheprad week qua constructie af van wat gebruikelijk is.
Daarnaast zijn de waterlopen grondig nagekeken en ook is de opleider terug; die werd verwijderd toen de molen Dekkerwieken kreeg. Ook het kruiwerk onderging een belangrijke wijziging: de houten rollen werden vervangen door ijzeren.
Op 31 januari 2011 werden de zeilen opgehangen en kon de molen weer als maalvaardig worden beschouwd.

Heel lang was deze molen de molen met de grootste vlucht van Nederland; in 1984 werd de herbouwde Overwaard molen nr. 2 te Kinderdijk groter; sinds november 2010 is de gereconstrueerde Boezemmolen nr. 6 te Haastrecht met een vlucht van iets meer dan 30 meter de grootste van allemaal.
Naar verluidt heeft deze molen vroeger geen vangstok, maar een vangtrommel gehad (overigens niet ongebruikelijk in het Westland).

Ingezonden door Jan Hoek.

Laatst bijgewerkt: zaterdag 6 december 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Dijkmolen, Maasland home vorige pagina