Maasland, Zuid-Holland
Naam De Drie Lelies
Kadaster Gemeente Maasland, sectie H, nr. 2920
Landsch. waarde Groot, fraai gelegen ten noorden van het dorp, vlakbij de Dijkmolen
Eigenaar Lely Benelux B.V.
Molenaar Joop Ham / Rob van Zijll
Bezoekmogelijkheid Als de molen draait, op afspraak en op Westlandse Molendag (laatste zaterdag van juni)

klik voor meer info Derckx0106buiten19731974200624.70 m.
klik voor meer info Derckx0107binnen19731974200624.70 m.
Kruiwerk 38 houten rollen; kruihaspel
Vang Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; gaffelvormige vangtrommel; kneppel; pal
Inrichting Eén koppel 16der kunststenen; dollenluiwerk
Overbrengingsverhouding: 1 : 8,18.
Sierlijke baard met opschrift ,De Drie Lelies´ en enige fraaie krullen.

Bijzonder fraaie gevelsteen met de afbeelding van drie lelies en de tekst:
Den Eerste Steen
Geleyt Op Den 4Mey
Door Teuntje Vander Lely
A.V.D. Lely
Anno 1767
Eigen website De Drie Lelies
Voorganger De Drie Lelies voorganger, Maasland
Geschiedenis
De molen werd tot de jaren 1960 voor het malen van veevoeder gebruikt. In die tijd was de molen eigendom van de molenaarsfamilie Roels.

In 1974/1975 onderging de molen een ingrijpende restauratie. In die periode ging het eigendom over naar nazaten van de bouwheer van deze molen, de familie Van der Lely. De uit Groningen afkomstige molenaar Luitje Noordhof startte kort na deze restauratie een maalbedrijfje. Met het ene koppel stenen werd tarwe voor menselijke consumptie gemalen. Met zijn overlijden in 1985 kwam aan deze activiteiten helaas een eind.

Daarna volgde een periode van langdurige stilstand. Wél werd in 2001 de kap nog opnieuw met riet gedekt en incidenteel schilderwerk verrricht.
Het uitblijven van toezicht en onderhoud wreekte zich bij de zware storm van zondag 27 oktober 2002. Toen liep de molen, nadat de doorgeroeste ketting was gebroken, door de vang. Snel ingrijpen van o.m. de molenaar van de Dijkmolen heeft erger voorkomen. Wél brak bij die gebeurtenis een korte schoor af (die vervolgens op een geparkeerde auto terechtkwam). Om verdere problemen te voorkomen werden in februari 2003 de roeden kaalgezet en het staartwerk verwijderd.

In september 2006 werd begonnen met een dikverdiende restauratie. 12 april 2007 werden nieuwe roeden gestoken en kort daarna kon weer worden gedraaid. De vangstok maakte bij deze gelegenheid plaats voor een trommel; aan diverse details was nog te zien dat de molen ooit een trommel moest hebben gehad. In de loop van 2008 was er weer sprake van regelmaat in het draaien en werd er soms ook gemalen.

Tijdens deze restaurate werd ook duidelijk dat nieuw ingrijpend herstel aan het metselwerk nodig was. Na veel voorbereiding draaide „De Drie Lelies" op 13 augustus 2009 voorlopig voor het laatst, waarna de zeilen en windborden werden verwijderd. Vervolgens is begonnen met grondig herstel van de stenen romp.

Eind mei 2010 werden de windborden weer aangebracht en iets later keerden de zeilen terug.
Sinds april 2011 wordt er ook weer consumptiemeel gemalen voor enige bakkers.
Over de naam:
De molen draagt de naam „De Drie Lelies" al vanaf de bouw in 1767. Dit hangt samen met de familie Van der Lely, die de eerste eigenaar was.
Trivia:
De eerste steen werd, zoals aangegeven op de gevelsteen, gelegd door Teuntje van der Lely, dochter van de eerste molenaar. Enige tijd later is zij door de nog vrijwel nieuwe molen doodgeslagen.

(verzameling Ton Meesters).

Laatst bijgewerkt: dinsdag 3 juni 2014 | Foto

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen De Drie Lelies, Maasland home vorige pagina