Maasdam, Zuid-Holland
Ligging Gatsedijk 4A
Bezoekmogelijkheid Voorlopig niet te bezichtigen

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op hoge stenen (gewitte) onderbouw
Wiekenvorm - tijdelijk geen -
klik voor meer info Penn & Comp, F.J.004018521882?aanw.04.00 m.
Inrichting Twee koppel 16der kunststenen; twee regulateurs; mengketel; zeskantbuil; sleepluiwerk. Petroleummotor (1924) die een boerenmaalstoel met steentjes van Ø 80 cm. en een haverpletter aandrijft.
Overbrengingsverhouding 1 : 5,28 en 1 : 5,74
Molenmaker Fa. Wed. Dirkse, Mijnsheerenland (1969/70)
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1822' en daaronder 'De Hoop'.

Aan de oostzijde van de molen een gevelsteen met het opschrift:
DEN EERSTE STEEN GELEGT
DEN 12 JUNY 1822
DOOR
DANIEL VISSER JANSZ.
Geschiedenis
De dorpjes Sint Antoniepolder en Maasdam waren van oorsprong niet in het bezit van een korenmolen: de inwoners van Sint Antoniepolder moesten met een bootje naar Mijnsheerenland varen om daar hun graan te laten malen; de inwoners van Maasdam moesten naar het nabijgelegen Puttershoek.

In 1822 is door de beurtschipper Jan Tielemanszoon Visser  met geld uit een erfenis een geheel nieuwe achtkante molen gebouwd in de toenmalige gemeente Sint-Anthoniepolder.
Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat de molen, wegens windbelemmering ten gevolge van het toenemen van dijkbebouwing, verhoogd is van grondzeiler tot de huidige stellingkorenmolen. Waarschijnlijk heeft dit rond 1870 heeft plaatsgevonden.

Na de verhoging was de molen uitgerust met in totaal drie koppel stenen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de molen ook uitgerust met een windaangedreven lintzaagmachine voor het op maat maken van kachelhout.

Zoals bij zovele korenmolens, deed in de jaren dertig van de vorige eeuw de elektrisch gedreven mengketel zijn intrede om mengvoeders te kunnen produceren en daarmee nog concurrerend te kunnen werken ten opzichte van de inmiddels sterk vertegenwoordigde motormaalderijen.

Na de Tweede Wereldoorlog was er door de toenemende schaalvergroting van de graanverwerkende industrie (in 1945 waren er in de Hoekse Waard nog zo'n 25 graanverwerkende bedrijven aktief, waaronder 11 molens) weinig emplooi meer voor de molen, waardoor deze omstreeks 1950 tot stilstand kwam.
Hierna ging het snel bergafwaarts: de molen raakte in verval. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd door de laatste particuliere eigenaar een sloopvergunning aangevraagd. Deze werd echter geweigerd. Vervolgens werd de molen in 1966 voor het symbolische berdrag van € 1,- aangekocht door de toenmalige gemeente Maasdam.

In 1969-1970 werd de molen uitwendig gerestaureerd. Vanaf 1983 werd ook het binnenwerk door de molenaar stapsgewijs gerestaureerd en gecompleteerd. Sindsdien is regelmatig op niet-commerciële basis gemalen en werden er ook vrijwillige molenaars opgeleid.

Helaas moest de molen in maart 2010 worden stilgezet, vooral vanwege het gebrek aan draagkracht van de fundering: de molen was behoorlijk instabiel. Vervolgens werd besloten tot demontage van molenonderdelen, om te voorkomen dat deze eventueel op de omliggende woningen konden vallen.

In oktober 2011 werd door vrijwilligers de ophekking van de roeden en het stellinghek verwijderd; op 10 december 2011 werden door Van der Wal Molenbouw & Timmerwerken de roeden gestreken; iets later werd de stelling gesloopt en afgevoerd.

Er is een plan opgesteld voor een totale restauratie. De bouwkundige werkzaamheden betreffen o.a. vernieuwen van de fundatie en vervolgens de werkzaamheden betreffende het draai- en maalvaardig maken.Met de procedure voor de aanvraag van de vergunning voor de restauratie overeenkomstig het voorliggende plan, wat positief is geadviseerd, zal worden gestart.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning is op 17 december 2013 gehonoreerd.
Met de verdere uitwerking van het restauratiebestek en de werving van de benodigde subsidies en fondsen, kan en zal nu een aanvang worden gemaakt. De aanpak voorziet in een start van de restauratie in 2015.

Linksboven: 1905, midden boven: 1912
rechts: 1969 en de 'kleuren'foto hieronder is van 1946.