Lexmond, Zuid-Holland

Vlietmolen

SIMAV sinds 1972
Bemalen van de polder Lakerveld; thans op vrijwillige basis

Vlietmolen

Ondertoren, gedekt met riet, op veldmuren van 0,60 m.
Bovenhuis zwart geverfd (windpeluw en borstnaald wit met rood); kap gedekt met gepotdekselde planken.
Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.
klik voor meer info Pot ? buiten ? 1928 buiten 1980 ?
klik voor meer info Pot 0913 binnen 1875 1875? binnen 1980 26.00
klik voor meer info De Prins van Oranje 1400 1892 1892? aanw. 05.95
Wateras
klik voor meer info Sterkman & Zn, wed. A. 01?? 18.. ? aanw.
Zetelkruiwerk; kruilier
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; evenaar
Open ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 5,62 m.; breedte 0,41 m.
Fa. de Gelder (2002)

Vlietmolen

In de borstnaald staat het jaartal '2001' uitgehakt.

Vlietmolen

Vlietmolen

Geschiedenis

Het oorspronkelijke bouwjaar van deze molen is vooralsnog niet uit archiefstukken te achterhalen; de oudste vermelding is 1609, maar die ging over een al bestaande molen, ofwel: al vóór 1609 stond er een molen op deze plaats. Vrijwel zeker is dat steeds een wipmolen geweest.

Deze molen heeft zich zeer lang in de belangstelling van het polderbestuur mogen verheugen, want pas in 1986 werd hij buiten gebruik gesteld. Hij was op dat moment al veertien jaar eigendom van de SIMAV. De eveneens nog bestaande Bonkmolen bemaalde dezelfde polder, maar was al vele jaren buiten bedrijf.

Op 13 december 1980 brak tijdens het malen de buitenroede. Deze was in 1928 gestoken en afkomstig van de in dat jaar gesloopte wipmolen van de polder Bolgarijen. De vallende roede vernielde ook de makelaar op de kap. Besloten werd, ook de uit 1875 daterende Pot-binnenroede te vervangen en twee nieuwe gelaste exemplaren te bestellen.

Op 1 november 1997 werd de Vlietmolen slachtoffer van brand, als gevolg van een slecht trekkend rookkanaal. De bewoners ontsnapten op tijd, maar de schade aan de molen was zeer groot. Luttele dagen na de brand werd de molen geheel onttakeld.

Een grote restauratie werd gestart in 2001; in 2002 werd de geheel herstelde molen feestelijk in gebruik genomen. De overbrenging is bij deze gelegenheid gewijzigd: het vroegere bovenschijfloop had 30 staven, het huidige 35. De verhouding tussen wiekenkruis en scheprad is aldus verlangzaamd van 2,09 tot 2,29 op 1.

Typisch voor de molens hier in de buurt is dat de schuine gedeelte boven deuren en ramen met zinken dakjes zijn afgewerkt en niet zo als gebruikelijker het riet doorgelegd.

Ongebruikelijk voor een wipmolen is de kruilier.

Vlietmolen

Vlietmolen 'terug' in Lexmond, in: Molens 67 (2002), pp. 4 - 7
Mark Dwarswaard, De Vlietmolen mag blijven malen!, in: Molenwereld 109 (2007), pp. 406 - 407.

Vlietmolen

Vlietmolen, Lexmond, Foto: Abel van Loenen (21-9-2013).
Vlietmolen, Lexmond, Foto: Mark Dwarswaard (24-10-2005).
Vlietmolen, Lexmond, Foto: Theo de Rooij (mei 2015). Met de laatste restauratie is er voor een soberder kleuren pallet gekozen. Echter verschilde dat met de authentieke situatie. Nu is zo goed mogelijk 1 tijdsbeeld genomen. En wel zo als het op een foto van 1916 was... Ook is de biotoop verbetering aan de noordoostelijke kant te zien. Vergelijk maar eens met die foto van Abel van Loenen
© Foto: Theo de Rooij (mei 2015). Met de laatste restauratie is er voor een soberder kleuren pallet gekozen. Echter verschilde dat met de authentieke situatie. Nu is zo goed mogelijk 1 tijdsbeeld genomen. En wel zo als het op een foto van 1916 was... Ook is de biotoop verbetering aan de noordoostelijke kant te zien. Vergelijk maar eens met die foto van Abel van Loenen
Vlietmolen, Lexmond, Foto: Thijs van Hoof (mei 2015)
Vlietmolen, Lexmond, Foto: Harmannus Noot (15-4-2006).
Vlietmolen, Lexmond, Foto: Tony Hop (17-8-2015)

Laatst bijgewerkt: dinsdag 18 augustus 2015 | Foto Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Vlietmolen, Lexmond home vorige pagina