Leiderdorp, Zuid-Holland
Naam Zijllaanmolen
Ligging Dwarswateringkade 11
2353 AA Leiderdorp
Gemeente Leiderdorp
Kadaster Gemeente Leiderdorp, sectie A, nr. 7422
Monumentennummer 25703
Landsch. waarde Gering; de molen staat aan vrijwel alle zijden ingebouwd; alleen vanaf de provinciale weg is er nog sprake van enige waarde
Eigenaar Gemeente Leiderdorp
Bedrijfsvaardigheid Maalvaardig (zie 'Geschiedenis')
Bestemming Vh. bemalen van de Zijllaan- en Meijerpolder; thans buiten bedrijf
Molenaar Eric Toet

Romp Houten achtkant, gedekt met riet, op hoge gemetselde voet
klik voor meer info Pot2196buiten19111911?1964?19.80 m.
Vang Losse Vlaamse blokvang uit drie stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ø 4,60 m.; breedte 0,28 m.
Versiering
Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het opschrift 'Anno 1850' en in het midden in een witte cartouche in rood de initialen P.S.
Voorganger Molen van de Zijllaan- en Meijepolder, Leiderdorp
Geschiedenis
De polder werd op 28 maart 1682 gesticht door samenvoeging van de Zijllaanpolder en de Meijepolder, beide reeds gesticht vóór 1646.
De huidige molen is nieuw gebouwd ter vervanging van een wipmolen die iets zuidelijker stond. Tot 1951 bemaalde hij de polder, ca. 150 ha., met een opvoerhoogte van 1,20 m.

Nadat de molen was stilgezet volgde verhuur als weekendverblijf. De molen zelf werd door de polder niet meer onderhouden en raakte in verval. Na aankoop door de gemeente Leiderdorp volgde restauratie. In 1964 leverde molenmaker Jan de Gelder een geheel herstelde molen op.

Na de restauratie is de molen steeds voor permanente bewoning gebruikt. Hoewel in principe nog maalvaardig, is het jaren geleden dat er voor het laatst is gemalen. Het scheprad staat 'afgekoppeld'.
De molen verkeert in goede staat en draait geregeld maar is helaas grotendeels ingesloten door allerhande nieuwbouw.

In het voorjaar van 2012 kreeg de molen een flinke opknapbeurt: het rietdek op het achtkant werd geheel vernieuwd en het staartwerk grondig herzien.

Uit het verleden: in 1890 bemaalde deze molen tijdelijk twee polders, toen de op 10 april van dat jaar verbrande Munnikenmolen moest worden herbouwd. Molenaar Rasser ontving hiervoor € 20,- extra; het polderbestuur € 30,-.
Over de naam:
Deze molen wordt vernoemd naar de polder die hij kon bemalen. Strikt genomen is die aanduiding onvolledig, omdat de Zijllaan- en Meijepolder al zeer lang zijn samengevoegd.

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Zijllaanmolen, Leiderdorp home vorige pagina