Leiderdorp, Zuid-Holland
Naam Munnikkenmolen
Ligging Peter van der Voortpad, Leiderdorp
Gemeente Leiderdorp
Kadaster Niet bekend
Landsch. waarde Groot
Eigenaar Rijnlandse Molenstichting sinds 2012; daarvoor de gemeente Leiderdorp sinds 1964, daarvoor de Munnikkenpolder
Bestemming Bemalen van de Munnikkenpolder op vrijwillige basis
Molenaar T.W. 'Bob' Feenstra
Bezoekmogelijkheid Niet precies bekend op dit moment (voorjaar 2014).

Romp Ondertoren gedekt met riet, op veldmuren van 0,40 m.
Kap Bovenhuis donkergroen geverfd; kap gedekt met geteerde gepotdekselde delen
klik voor meer info Straathof0168binnen200120022012(t)18.00 m.
klik voor meer info Straathof0169buiten200120022012(t)18.00 m.
klik voor meer info De Prins van Oranje1364?18901890aanw.03.60 m.
Inrichting Gesloten ijzeren scheprad buiten de molen, Ø 4,40 m.; breedte 0,33 m. Wateras fabr. De Prins van Oranje nr. 1365 (1890)
Restanten van een woning.
Molenmaker Fa. Wed. Melman, Warmond (1890)
Fa. Verbij, Hoogmade (2012)
Op de windpeluw staat geverfd "Anno 1889"
(Echt fout; dit moet 'Anno 1890' zijn).

Eenvoudige dichte makelaar met windvaan
Afkomstig uit Munnikkenmolen, Leiderdorp
Geschiedenis
De Munnikkenpolder werd in 1457 gesticht. De oudste vermelding van een molen voor deze polder dateert uit 1486. In 1566 werd de molen naar de nieuwe locatie verplaatst (of werd op die plaats een nieuwe molen gebouwd). In 1834 werd deze wipmolen (of een opvolger daarvan) vervangen door een nieuwe.

Op 10 april 1890 verbrandde deze molen, kennelijk door nalatigheid van de molenaar, want die werd ontslagen.
De herbouw werd aangenomen door de fa. Melman uit Warmond voor ƒ 5375,-. De oude molen was gunstig verzekerd, namelijk voor ƒ 6400,- en de molenmaker hoefde de boete voor de (net iets te) late oplevering daarom niet te betalen. Na de brand was de bemaling tijdelijk overgenomen door de molen van de naastgelegen Zijllaan- en Meijepolder. Zowel die polder als molenaar Rasser kregen hiervoor een extra vergoeding.

De Munnikkenmolen bleef in bedrijf tot 1958; toen werd naast de molen een dieselgemaal werd gebouwd. Daarna werd er maar af en toe nog gemalen.

In 1964 werd de gemeente Leiderdorp eigenaar. Vervolgens raakte in de jaren '70 en '80 de Munnikkenpolder vrijwel geheel volgebouwd en gingen omgeving en windvang dramatisch achteruit. Evenwel investeerde de gemeente tot ca. 1980 behoorlijk in de molen; daarna volgden stilstand en verwaarlozing en stonden tenslotte beide roeden kaal.

Verplaatsing, waarover al vaker was gesproken, was nog niet aan de orde: in 2002/2003 werd de molen op eigen locatie van nieuwe roeden voorzien en daarna weer af en toe aan het draaien gebracht. Vanwege de slechte omgeving was dat eigenlijk alleen nog bij W of NW-wind mogelijk.

In de zomer van 2007 gingen wederom serieuze stemmen op om deze molen te verplaatsen: de omgeving zou toch, door allerhande bouwplannen, alleen maar slechter worden. De beslissing werd genomen in de zomer van 2010: de molen zou naar de uiterste hoek van de Munnikkenpolder worden verplaatst, op de hoek van de Dwarswetering en de Does.

In december 2011 werden palen geslagen voor de nieuwe fundering en in april 2012 begon de werkelijke overplaatsing.
Nadat het wiekenkruis was verwijderd, werd de molen in de nacht van 9 op 10 mei in twee grote delen (ondertoren en bovenhuis apart) over bijna 30 kilometer gevaren, om uiteindelijk  uit te komen op een plek, enkele honderden meters van de oude locatie! De reden van deze enorme omweg: tussen oude en nieuwe plaats ligt de grote autosnelweg A4 en dat was een onoverkomelijke hindernis.

Eenmaal overgeplaatst heeft de molen geruime tijd op voltooiing moeten wachten. Pas in het najaar van 2013 werden de werkzaamheden voortgezet, de roeden gestoken en de staart aangebracht. In het voorjaar van 2014 werd een maalvaardige molen opgeleverd. Op Nationale Molendag, 10 mei, was de molen voor het eerst voor publiek geopend.
Op 19 augustus 2014 werd deze molen, tegelijk met de Meerburgermolen, officieel in gebruik genomen. Bij deze gelegenheid werd het pad waaraan deze molens liggen, onthuld als 'Peter van der Voortpad'. Peter van der Voort was beoogd vrijwillig molenaar voor deze molen, maar overleed helaas voordat de molen klaar was.

Boudewijn 'Bou' Borreman I (1890 - 1933)
Boudewijn 'Bou' Borreman II (1933 - 1995)
Cees Borreman (1995 - 2006)
Deze molen wordt vernoemd naar de polder die hij weer kan bemalen.
Dick Kenbeek, 'Carrousel weer in beweging', in: Molenwereld 160 (2012) 222 - 229.
T.W. Feenstra, 'Nieuw leven voor twee molens in Leiderdorp', in: Molenwereld 184 (2014) 315 - 317.

Foto links: L.A. v/d Meijden (9-10-2004). Foto rechts: Willem Jans (14-5-2005).

Laatst bijgewerkt: zaterdag 6 december 2014 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Munnikkenmolen, Leiderdorp home vorige pagina