Kinderdijk, Zuid-Holland

Overwaard Molen No.4

Wateras
klik voor meer info Enthoven & Co, L.I. 0658 1879 1879 aanw.
48 ijzeren rollen; kruirad met hoge bank
Losse Vlaamse blokvang uit zes stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
IJzeren scheprad in de molen, Ø 6,70 m; breed 0,58 m; wateras L.I. Enthoven & Co., ’s Gravenhage, nr. 658 (1879); sintelstuk gietijzer, fabricaat onbekend.
Bovenschijf 40 staven, steek 12,0 cm.
Onderschijf 27 staven
Overbrenging 1,80 : 1
Adr. van der Haven, Hoornaar (1740)

Versiering

Fraaie van gestoken lofwerk voorziene baard waarop in het midden een wapenschild met een rode klimmende leeuw voorkomt, het wapen van het voormalig waterschap de Overwaard. Ter weerszijden hiervan is “ANO 1740” aangebracht.

N.B. Vanwege de slechte staat van deze molen is de baard verwijderd en gekopieerd; in afwachting van herstel is een 'noodbaard' geplaatst.

De molen werd gebouwd door Adriaan van der Haven uit Hoornaar en aangenomen voor ƒ. 14.000,--.
Van de Overwaard-molens was Nr. 4 de uitzondering: hij was uitgerust met een brede waterloop en twee schepraderen. Een scheprad voor het afmalen van de lage boezem in de hoge boezem en een scheprad voor het op peil houden van het hoge boezemgebied. Deze functie van zgn. contramolen werd door deze molen vervuld, nadat de voorganger, die dus reeds bestond voordat de acht boezemmolens werden gebouwd, in 1739 was verbrand.
In 1799 werd het binnenwerk van de contramolen verwijderd omdat het te weinig werd gebruikt. Nog altijd hebben de frontmuren tweemaal de normale breedte; de waterlopen zijn nog aanwezig en inmiddels ook deels uitgegraven.

In de loop van de jaren '90 van de 20ste eeuw openbaarden zich steeds grotere problemen: de molen had groot herstel aan wiekenkruis en voorkeuvelens nodig en werd tenslotte in 2003 stilgezet. In 2004 werden, vooruitlopend op groot herstel, reeds nieuwe windborden in de juiste kleuren aangebracht.
In september 2005 volgden intensieve reparaties aan de kap; op 23 maart 2006 werd weer gemalen.

De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een cijfer.

Overige foto's
Overwaard Molen No.4, Kinderdijk, Molen No. 4 met daarachter No. 5 en de wiektoppen van de Overwaardmolens 6, 7 en 8. De foto is gemaakt vanaf het nieuwe wandelpad, dat tegenover de molens No. 1 tot en met 3 ligt.  Foto: Rob Pols (15-5-2015).
Foto: Rob Pols (15-5-2015).
Overwaard Molen No.4, Kinderdijk, Verder herstel is nog nodig! Let op de 'noodbaard'.  Foto: Marijn Kaufman (20-11-2004).
Overwaard Molen No.4, Kinderdijk, Foto: Ton Koorevaar (20-8-2009).

Draag zelf bij
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Overwaard Molen No.4, Kinderdijk home vorige pagina