Kinderdijk, Zuid-Holland
Naam Overwaard Molen No.2
Eigenaar Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
Bestemming Bemalen van de lage boezem van de Overwaard, thans op vrijwillige basis; woning
Molenaar Ed Wensveen

Romp Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van ca. 2,00 m.
Wiekenvorm Oud-Hollands
Wiekverbeteringen Deze molen heeft bij de herbouw in 1984 geen wiekverbetering ondergaan. Ook de in 1981 verbrande voorganger had altijd Oud-Hollandse ophekking.
klik voor meer info Derckx0474buiten19831984201329.56 m.
klik voor meer info Derckx0475binnen19831984200529.56 m.
klik voor meer info RMI000119841984aanw.-
Vang Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok
Inrichting IJzeren scheprad in de molen, Ø 6,70 m; breedte 0,58 m.
Bovenschijf 40 staven
Onderschijf 27 staven
Molenmaker Pleun den Braanker, Oud-Ablas (1740)
Fa. Adriaens, Weert (1983/85)
Versiering
Sierlijke baard, wit geverfd met veel in groen uitgevoerd snijwerk, met de opschriften '1740 1984'. In het midden het wapen van het waterschap

In een van de veldmuren is een stichtingssteen aangebracht met het opschrift: De eerste steen voor de herbouw van deze molen is op 12 april 1983 gelegd door Mevr. Drs I. Günther, lid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

In de plooistukken van het nieuwe bovenwiel is de wapenspreuk van de provincie Zuid-Holland te lezen: 'Vigilate deo confidentes' wat betekent: 'Weest waakzaam terwijl ge op God vertrouwt'.
Voorganger Boezem van de Overwaard, Molen nr. 2, Kinderdijk
Geschiedenis
De oorspronkelijke molen op deze plaats werd tegelijk met zeven andere molens gebouwd in 1740, ter bemaling van de lage boezem van de Overwaard.

Op 12 april 1981 brandde deze molen af: tijdens het vervangen van een gasfles ontstond lekkage en kon het ontsnapte gas vlam vatten.
De molen bleek voor slechts € 75.000 verzekerd tegen brand terwijl de kosten voor herbouw zo'n 1,2 miljoen gulden bedroegen. De provincie Zuid-Holland zag geen kans om het eventueel tekort bij de herbouw aan te vullen.
Op 28 maart 1983 werd de Stichting Herbouw Molen te Kinderdijk opgericht met het doel fondsen te werven om herbouw van de molen mogelijk te maken.

Twee jaar later kon worden gestart met de herbouw en op 26 april 1985 stelde Prins Claus de nieuwe molen officieel in gebruik. Door veel zelf te doen bedroegen de kosten van herbouw € 960.000,-.

De molen heeft door toeval de destijds grootste vlucht gekregen van alle Nederlandse molens: de oorspronkelijke begane grondvloer is met beton verhoogd tot boven het maaiveld waardoor de vlucht van de molen groter moest worden en de reeds bestelde roeden moesten worden verlengd. De roednummers gingen bij dit proces verloren, maar zijn later alsnog vastgesteld. Inmiddels is de (gereconstrueerde) Boezemmolen Nr. 6 in Haastrecht deze molen qua vlucht voorbijgestreefd.

Op donderdag 2 juni 2005 brak tijdens malen de binnenroede. Vrij snel daarna zijn de restanten daarvan verwijderd. Op 24 januari 2006 werd een nieuwe Derckx-roede gestoken. Sindsdien is deze molen weer geregeld malend te zien.

Op 11 april 2013 werd een nieuwe buitenroede gestoken met de enorme lengte van 29,75 meter.
De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een cijfer.

Laatst bijgewerkt: dinsdag 7 mei 2013 | Geschiedenis

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Overwaard Molen No.2, Kinderdijk home vorige pagina