Kinderdijk, Zuid-Holland
Overwaard Molen No.1
Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde voet van ca. 2,00 m.
Deze molen heeft nooit een wiekverbetering ondergaan
47 ijzeren rollen; kruirad met hoge bank
Losse Vlaamse blokvang uit vier stukken; vangbalk met haak; vangstok; kneppel
IJzeren scheprad in de molen, Ø 6,70 m; breedte 0,55 m. Wateras waarschijnlijk Penn & Comp., Dordrecht; Sintelstuk F.J. Penn & Comp., Dordrecht (1853);
Bovenschijf 40 staven, steek 12,5 cm.
Onderschijf 27 staven
Overbrenging 1,84 : 1
Anthony van Lith, Spijk (1740)
Eenvoudige baard, wit geverfd, donkergroen afgebiesd, met het opschrift:
'ANNO 1740' en onderaan in het midden het wapen van het waterschap
Geschiedenis
Het bestuur van het waterschap de Overwaard besloot in 1739 een bergboezem te maken en daartoe een achttal  voormolens (boezemmolens) te bouwen. Na de aankoop van de grond werden de molens al in 1740 gebouwd.

In 1950 kwam dit complex buiten gebruik door de bouw van een gemaal. Door tussenkomst van de provincie Zuid-Holland bleef het complex behouden en is steeds in maalvaardige staat gehouden als reservebemaling.

Sindsdien werd er alleen op de zaterdagen van juli en augustus gedraaid, later aangevuld met de Nationale Molendag.
Sinds ca. 1995 is het de molenaars toegestaan om dagelijks te draaien, behalve op de zondag.

Inmiddels zijn alle molens van de Overwaard in de oorspronkelijke, sobere kleurstelling getooid: zwarte roeden, windborden en voorzomen; dit in combinatie met witte zeilen. Tot ca. 2000 waren de roeden zwart geteerd, de windborden wit en de voorzomen donkergroen geverfd. Verder hadden de meeste molens toen roodbruine zeilen.

Van de acht molens van de Overwaard was de Nr. 1 baak-, ofwel peilmolen. Dit hield in dat de molenaar van deze molen het sein gaf wanneer er gemalen moest worden of juist gestopt. Sinds 1835 wordt deze molen bemalen door leden van het molenaarsgeslacht De Jong.

In oktober 1899 brak, terwijl de molen in vol bedrijf was, een Potroede. Deze dateerde uit 1868.
In maart 1940 brak tijdens het malen de as en ging het gehele wiekenkruis verloren. Direct volgde herstel. In oktober 2001, ruim 60 jaar later, werd tijdens werkzaamheden aan de voorwaterloop nog een deel van de gebroken as gevonden.

De molen wordt, ter onderscheiding van zijn buurmolens, aangeduid met een cijfer.
Overwaard Molen No.1, Kinderdijk, Foto
Overwaard Molen No.1, Kinderdijk, Foto links: Joop Vendrig (13-1-2002). Foto rechts: Irmo Snoek (24-5-2009).
Overwaard Molen No.1, Kinderdijk, Foto: Mark Remmerts (5-4-2010).
Overwaard Molen No.1, Kinderdijk, Foto ingezonden door Arie Hoek (augustus 1961).

Laatst bijgewerkt: maandag 20 mei 2013 | Geschiedenis Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Overwaard Molen No.1, Kinderdijk home vorige pagina