Molen Chichoreifabriek van A.T. Stienstra, Marrum

Marrum, Fryslân
v

korte karakteristiek

naam
Chichoreifabriek van A.T. Stienstra
modeltype
rosmolen
functie
cichoreimolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Ten Bruggencate-nr.
17925
oude dbnr.
V17925
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Marrum
plaatsaanduiding
aan de Vaart en Rydweg
gemeente
Fryslân

constructie

modeltype
rosmolen
krachtbron
spierkracht
functie
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
Leeuwarder Courant, 8 juni 1810:
"De Secretaris W. Albarda en de Notaris D. van Hecht Muntingh, preasenteren publicq by Stryk en Verhooggeld te Verkopen:
1. Een Huizinge en Erve, staande en gelegen te Marrum aan de Vaart en Rydweg, gequoteerd met No. 59, by A.T. Stienstra cum uxore als Eigenaars bewoond wordende, en op den 12 van Bloeimaand 1811 vry te aanvaarden, aangeslagen in de Jaarlyksche verponding op f 20 Gulden.
II. Een extra beste hechte en welgereguleerde Chichorei Fabryk, naast het vorige Percheel, mede aan de Vaart en Rydweg, voorzien van 2 groote Eesten, Molenhuis, Stallinge voor 3 Paarden, compleete Chichoreimolen, Woonkamer, Pakhuis, Koeijestallen en met de daarby zynde buiten ruimte, direct by de Finale Palmslag vry te aanvaarden."
-----

Leeuwarder Courant, 21 juni 1839:
"De Notaris ALBARDA, te Marrum, zal, op Zaturdag den 22 Junij 1839, des avonds ten 5 ure precies, in de Herberg van Dirk Piers Terpstra, te Marrum, provisioneel, bij strijk- en verhooggeld, veilen te verkoopen:
1. Eene sterke en netbetimmerde HUIZINGE, no. 59, bestaande in een Gang, twee ruime Kamers en Achterhuis, voorzien van twee Kelders, een Regenwatersbak en Pomp, benevens ruime Zolders; — daar naast een GEBOUW bestaande in eene Cichorei-Eest, eene Branderij waarin een Cichoreimolen, 2 KOESTALLEN, 1 PAARDESTAL en 2 WONINGEN, met de BLEEK, ERF en verder aanbehooren; voorts nog eene uitmuntende plek BOUWLAND daar achter, te zamen groot ingevolge kadastrale meting 70 roede; alles staande en gelegen aan de Vaart en Schilweg nabij het Gebuurte te Marrum, bij Harmen Binderts Kuiphof in huur tot den 12 Mei 1840, en zulks in 3 perceelen met regt van zamenvoeging."

NB. Het is onduidelijk of dit dezelfde molen was, want het kadaster vermeldde in 1832 maar liefst 18 maal een “Chicoreijfabriek” in Marrum!
Dick Bunskoeke, 2 maart 2022.