Molen Bildtpoortsmolen, 1e standplaats, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

Harlingen/ Harns
direct ten westen van de Bildtpoort
Harlingen, Fryslân

omgewaaid en verplaatst
geschiedenis
Waarschijnlijk bij de uitleg van de stad in 1580 werd er een korenmolen direct ten westen van de Bildtpoort geplaatst. Bunskoeke veronderstelt dat het goed de korenmolen aan de Heiligeweg (dbnr. 17236) kan zijn geweest die hier heen is verplaatst.

In 1600 werd een helft van de molen verkocht door Douwe Gosses aan Jacob Koppes.

Rond 1610 beeldt Jacob Lous de molen af naast de Bildtpoort op zijn plattegrond van Harlingen.

In 1625 was Roucke Haijtses, genoemd met zijn vrouw Trijntie Cornelis, molenaar bij de Bildtpoort. In 1626 bleek ook Oege Haitses molenaar op de molen. In 1626 verkochten de burgemeesters bij opbod de overgeblevene materialen tot een omgewaeide molen behorende, mitsgaders den gerechtigheit van de plaats daarop d'selve heeft gestaan.

Nadien is de molen in de directe nabijheid weer opgericht. Ook op de nieuwe standplaats waaide dezelfde molen later weer om.

Bron: molens, mensen, bedrijven, overzicht van vijf eeuwen Harlinger bedrijfsmolens op windkracht, drs. D.M. Bunskoeke, Beilen, 2016.