Molen (windmolen), Breda

Breda, Noord-Brabant

I. Tirion, 1739-1772, detail

Breda
westzijde Jan van Polanenkade
Baronie en Markiezaat

geschiedenis
In 1687 werd het Graanpakhuis gebouwd (aan de huidige Jan van Polanenkade) door Jacobus van Vechelen.
Tien jaar na de bouw van het graanpakhuis besloot de eigenaar zijn bedrijf uit te breiden met een grut- en pelmolen
Bij voldoende windkracht, overdag of ’s nacht, moest er direct gewerkt kunnen worden. Daartoe was het huis ten noorden van het pakhuis ingericht tot molenaarswoning.

De molen zelf stond daarachter in de hof (nu de parkeerplaats van het voormalige kadaster).
Na het overlijden van Van Vechelen in 1707 werd de grutter Pieter Metsers eigenaar van de Pelmolen. Van de pelmolen maakte hij overigens weinig gebruik.

Hij maalde zijn gerst, haver en boekweit liever op zijn paardenmolen zie dbnr 15417.
Dat verklaarde tenminste zijn zoon Hermanus (de volgende eigenaar) in 1751 tegenover de Nassause Domeinraad in een poging van het windgeld af te komen, voor het gebruik van de wind moest namelijk betaald worden aan de landsheer.

trivia
Deze molen komt voor op de kaart van Isaac Tirion en van B.F. Immink uit 1743. Van deze molen is nog niets bekend, ook het type niet, want Tirion was niet erg betrouwbaar in zijn weergave van molens. Ook op andere kaarten uit de 18e eeuw komt hij voor. De coördinaten zijn geschat op basis van de kaart van Tirion. Op de eerste kadastrale kaart van Breda uit 1824 is de molen in iedere geval verdwenen.