Molen standerdmolen 1 buiten de Vughterpoort, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Molen 17585 standerdmolen 1 buiten de Vughterpoort ('s-Hertogenbosch)
Jacob van Deventer, 1560, detail

's-Hertogenbosch
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
Jacob van Deventer tekent rond 1560 op zijn kaart van 's-Hertogenbosch en omgeving twee standerdmolens buiten de Vughterpoort. Waarschijnlijk is dbnr. 4349 eerder verplaatst vanwege de aanleg van vestingwerken en resteerde deze molen buiten de poort.

Nico Jurgens schrijft in zijn artikelenreeks Molenwandeling over de stadswal, Bossche Bladen 1997:
Door de troubelen ende belegeringe van de stad (in 1585 ?) was hij verbrant ende gants gecaseert geweest door de vijanden van de koning. Daarna had het molenwarck en de grond lang leeg gelegen tot de molen - zonder toestemming van Brussel - in 1597-1598 getransporteerd was naar de wal bij de Vughterpoort.

Tegenstrijdig genoeg lijkt het dus dat de molen geheel verbrand was maar later toch verplaatst kan worden.

De molen staat ook afgebeeld op het panorama (geheel zie dbnr. 4349) dat Anthonis van den Wijngaerde tekende rond 1550.