Molen Eekeringemolen (eerste standplaats), Steenwijk

Steenwijk, Overijssel

Frans Hogenberg 1581, rijksmuseum.nl obj.nr. RP-P-OB-78.785-154

Steenwijk
einde Molenstraat, bij middeleeuwse stadsmuur
Steenwijkerland, Overijssel

bouwjaar
( 1477? De molen moet al vóór 1477 hebben bestaan omdat de hiernaar genoemde Molenstraat in dat jaar voor het eerst werd vermeld. )
geschiedenis

Een eerste indicatie over deze molen volgt uit de naam Molenstraat: die al in 1477 vermelde straat is genoemd naar de toenmalige molen op de zuidelijke stadswal. De Eekeringemolen stond in ieder geval later aan deze straat.

Vervolgens blijkt dat in 1522 twee walmolens zijn vernietigd door Friese troepen (zie Lexicon Steenwijks Verleden op bovengenoemde website onder het lemma 'molens'). Gesuggereerd is dat één van die twee molens de voorloper was van deze molen. Een bron is niet gegeven.

De molen bestond met zekerheid rond 1560 als Jacob van Deventer op zijn kaarten van Steenwijk en omgeving als enige binnen de stadsmuren deze standerdmolen tekent.

Frans Hogenberg tekent de molen op zijn schets van het ontzet van Steenwijk uit 1581 (detail zie boven). De molen lijkt hier nog op zijn oude plaats te staan en de vesting heeft nog geen bastions / bolwerken. Dit kan correct zijn en berusten op eigen waarnemingen, maar Hogenberg gebruikte ook wel de kaarten van Van Deventer als basis voor zijn eigen kaarten en schetsen, zonder zelf ter plekke te zijn geweest.

In 1627 werd in de directe nabijheid het Eekeringe bolwerk gerealiseerd. Hierna is de molen naar dit bolwerk verplaatst.

met dank aan Joop D. van der Tuin