Molen Oliemolen van Ghijsbert Jacobse, Middelburg

Middelburg, Zeeland

buiten de Vlissingsepoort
Middelburg, Zeeland
Hayman
Walcheren

geschiedenis
Na te zijn omgewaaid buiten de Noordpoort is in 1588 de oliemolen van Ghijsbert Jacobse verplaatst naar buiten de Vlissingse poort bij de Schrooweg. De feitelijke reden van de verplaatsing is niet bekend. Mogelijk stond de molen in de weg bij de geplande uitbreiding van de vestingwallen van Middelburg, uitgevoerd vanaf 1590/1591.

In 1590 of 1591 werd de molen eigendom van kruidenier Lieven Adriaansen, vanaf 1608 van zijn erfgenamen. Opvolgende eigenaren waren (met registratiejaren, hoeven geen verwervingsjaren te zijn): 1614 Aernout van der Eynde; 1618 Abraham de Vos; 1642 Adri Adamsen de Mey.

In 1648 wordt de molen niet meer genoemd in de rekeningen van de tweehonderste penning.

bron: “Molens in Middelburg” door E. van Wijk, 1985

De molen komt voor op de kaart van Nicolaes Visscher uit ca. 1650-1700 (kennelijk was de opname net iets eerder). Verder komt de molen voor op het panorama van Middelburg van Pieter Bast uit 1595. De coördinaten van de molen zijn gebaseerd op de kaart van Visscher maar zijn logischerwijs slechts indicatief. Mogelijk beeldde Johan Blaeu de molen ook af, zie dbnr. 17513.