Molen Frans mole, Beverwijk

Beverwijk, Noord-Holland

huidige Groenelaan nz., nabij afslag naar de Zeestraat
Noord-Kennemerland

verwoest ?
Jacob van Deventer tekende ca. 1560 twee standerdmolens in Beverwijk.
De noordelijke molen (zie Tenbruggencatenummer 17473) stond op de hoek van de huidige Romerkerkweg-Baanstraat.
De zuidelijke molen stond aan de noordzijde van de huidige Groenelaan, nabij de afslag naar de Zeestraat.

Volgens de website van de Gemeente Beverwijk werd Beverwijk in 1576 door de Spanjaarden nagenoeg met de grond gelijk gemaakt. Slechts negen huizen resteerden. Zonder twijfel hebben beide molens dat niet overleefd.

Na 1576 zullen ter vervanging de twee andere molens in Beverwijk gebouwd zijn, zijnde dbnr. 15856 en dbnr. 7050 aan de haven. Deze beide molens staan namelijk niet op de twee kaarten hier.

Op een anonieme kaart uit 1550-1576 in het Noord-Hollands Archief, inv.nr. NL-HlmNHA_51000304 komen beide molens ook voor. De positie is ongeveer hetzelfde als bij Van Deventer maar niet precies, wij houden de kaart van Van Deventer aan, maar op de anonieme kaart worden de molens wel met (eigenaars-)naam genoemd: bij de noordelijke molen lijkt 'Joosts molen' te staan, bij de zuidelijke '??rans mole' (eerste letters onduidelijk).

Op 10 oktober 1536 werd voor de erfpachtsom van 14 gouden karolus guldens een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een windmolen te Beverwijk verstrekt aan Frans Meck.

Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens)

De overeenkomst tussen de naam Frans Meck en de naam op de kaart maakt het waarschijnlijk dat dit dezelfde molen betreft, Frans' molen.

Op 14 oktober 1578 (dus na de verwoesting door de spanjaarden) werd voor de erfpachtsom van 2 pond 5 schelling een windbrief voor een korenmolen te Beverwijk verstrekt aan Marritgen Coenen. Het is mogelijk dat zij de molen elders bouwde ter plaatse van dbnr. 15856, maar het is ook mogelijk dat ze de molen hier herbouwde ter plaatse van deze Frans' mole. Kaartmateriaal geeft hier geen uitsluitsel over, alleen verder bronnenonderzoek kan hier mogelijk informatie over geven.