Molen Wildenborchsche Windmolen, Vorden

Vorden, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Wildenborchsche Windmolen
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17394
oude dbnr.
V17394
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 17394 Wildenborchsche Windmolen (Vorden)
Detail van onderstaande kaart

locatie

plaats
Vorden
plaatsaanduiding
0,5 km WZW van De Wildenborch, Kapelweg
gemeente
Bronckhorst, Gelderland
streek
Achterhoek en Liemers
geo positie
X: 222923, Y: 459555
N: 52.12004, O: 6.37898

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De standerdmolen staat vlak bij De Wildenborch aangegeven op de kaart van N. van Geelkercken uit 1627, kopie uit 1651 in het Gelders Archief, signatuur 0124 Hof van Gelre en Zutphen 5292.

Later, in elk geval voor 1832, stond de stellingmolen een stuk noordwestelijker.

-----

toelichting op het onderste kaartfragment:

De noordpijl op dit kaartje moet naar schuin linksboven wijzen; de beek langs de Giezenkamp (in de rode cirkel) loopt grofweg noord-zuid.
Deze molen is verplaatst naar ten oosten van de huidige Galgengoorweg en te noorden van de huidige Schoolhuisweg, precies de plek die op het kaartje dat bij dbnr. 12099 staat afgebeeld. De verplaatsing heeft in ieder geval vóór 1780 plaatsgevonden, want hij wordt vermeld in het verslag van "landschrijver Smits" van 11 april 1780.
Smits bezocht De Wildenborch als vertegenwoordiger van D.H.Staring. Staring verbleef op De Kaap en wilde met zijn vergaarde kapitaal een landgoed kopen. Smits schrijft over de korenmolen: "daerbij stond ook een windkorenmolen tot den Wildenberg gehorende, dat ik conciderere meer een regael (eenvoudig kastje RM) als een meubel van groot revenue te weesen ..."
Het was een standerdmolen en mogelijk dus al veel eerder daar geplaatst en al lang niet nieuw meer. Zoon (en dichter) A.C.W.Staring tekent de standerdmolen in 1827

Informatie van Rik Mars, 5 feb. 2020

aanvullingen

trivia
Over de precieze plek van de molen is een dispuut. De huidige bosrand te noorden van de Schoolhuisweg is een heuvelrand, circa 2 m hoger dan het vlakke land zuidelijker. Ik denk dat de standerdmolen op die heuvel heeft gestaan; als molen wil je zo veel mogelijk wind vangen (en er waren toen nog geen bomen). Anderen denken dat de molen onder aan de heuvelrand stond, in wat nu de kuilvoeropslag van de boer is. We hebben met een metaaldetector ter plaatse gezocht, maar niets gevonden wat naar een molen zou kunnen verwijzen.
De standerdmolen is in 1845 afgebroken en vervangen door een veel grotere stellingmolen aan de overkant van de huidige Galgengoorweg, op het huidige perceel van nummer 20. Het huis was pal tegen de molen aangebouwd. Zie bijlage "1845 Wildenborch met molens".
De stellingmolen stond op een iets lagere heuvel (circa 1 m hoger dan het vlakke land zuidelijker), maar had dan ook een stelling om hoger te staan.

Informatie van Rik Mars, 5 feb. 2020