Molen van Haamstede (1e), Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede, Zeeland

Detail van onderstaande prent

Burgh-Haamstede
Schouwen-Duiveland, Zeeland
Schouwen-Duiveland

geschiedenis
In de tuin voor het (een paar geleden geheel nieuw gebouwde) molenaars huis Burghseweg 51 hebben een teerling gevonden van de verdwenen molen. Dit is de 2e, die op zo'n 30 cm onder het maaiveld troffen.
De andere teerling zo'n 25 jaar geleden. Beiden in behoorlijk goede conditie en ongeveer 80x120cm en 60 cm hoog.
Verder kregen we onlangs van de bewoners van het voormalige molenhuis aan de Burghseweg 47 een 3-tal stukken houten molenroede. ( ca. 1m.) Deze kwamen te voor schijn toen de kamervloer werd vervangen.

Tenslotte bij een keertje dieper graven in de, nu moestuin, kwamen we op het grindpaadje dat liep tussen de huidige molen en het molenhuis (47)
Dit als aanvulling op het verdwenen molentje.

Deze informatie is van Piet Jan Landegent, 26 november 2017

trivia
Bron van de prent: "Nieuwe Cronyk van Zeeland", M. Smallegange, ca. 1696, Google Books, tussen bladzijden 682 en 683 van dit gedigitaliseerde exemplaar.

Er is hier wel sprake van de heerlijkheid Haemstede, het was nog niet samengegaan met Burgh.
Pim van der Wijk, 18 juni 2016.