Molen Tegelfabriek te Bolsward, Bolsward/ Boalsert

Bolsward/ Boalsert, Fryslân

Molen 17355 Tegelfabriek te Bolsward (Bolsward/ Boalsert)
Detail van onderstaande foto

Bolsward/ Boalsert
ter plaatse van de A7

geschiedenis
Op de getoonde afbeelding een tegeltableau, bestaande uit 154 tegels met een dwarsdoorsnede van een kleibakkerij afgebeeld. Dit type tegel- en aardewerkfabriek stond onder andere in Harlingen, Makkum en Bolsward.

Deze fabriek werd in 1737 in Bolsward gesticht door Johannes Franses Tichelaar, Jan Lolles Steensma, Hero de Jager en Wybe Lolles Steensma. Hun familiewapens staan aan de bovenkant van het tableau.
Geheel boven in een cartouche het opschrift: De Stichters van dit werk/zijn deese met haar vieren/wiens waapens met haar naam/ doen deese muier versieren/ Anno 1737.

In 1800 werd het bedrijf gesloten.

Van het tegeltableau hangt een replica in het Hannemahuis te Harlingen. Het originele 18e eeuwse exemplaar bevindt zich in het Rijksmuseum Amsterdam en werd geschilderd door de Harlinger tegelschilder Dirk Jacobs Danser.

In de oorspronkelijke aanwijzende tafels uit 1830 is perceel B05 nr. 681 eigendom van de koopman Gerrit Steensma en het gebruik is tigchelwerk. Gezien het tegeltableau was sprake van een industriële operatie en de vorm van het pand past daar goed bij. Ook op de kaart van Schotanus uit 1718 wordt op die positie al de markering 'Tichelwerk' geschreven. Op basis hiervan zijn de coördinaten bepaald: de ligging is precies ter plaatse van de rijksweg A7.