Molen De Atlas, Wormerveer

Wormerveer, Noord-Holland

Wormerveer
achter Warmoesstraat 131

ruim 4 meter

geplaatst
geschiedenis
Deze speelmolen werd in 1926 gebouwd door een Zaandijker timmerman-aannemer. De molen diende als watermolen, met als taak het Zaandijker volkstuintje van de heer Verkade te bemalen.
De molen was eertijds eigendom van de heer J.W.A. Honig en stond (later) opgeslagen in De Zoeker, toen nog op zijn oude plek in het Guisveld.

In 1962 werd hij gekocht door M.J. Veltkamp, opgeknapt en geplaatst achter zijn huis aan de Riouwstraat 84 te Wormerveer. Hij was in gebruik als papiermolen, met kantstenen, stampertjes en een bak waarin het papier met behulp van een met kopergaas bespannen raam uit kon worden geschept.

Tegen 1975 kwam de molen stil te staan. De roeden werden gestreken en de bekleding werd verwijderd.

In 1975 werd hij weer opgebouwd achter de woning van de heer Veltkamp aan Warmoesstraat 131 te Wormerveer. Hij werd voorzien van een nieuw wiekenkruis met een lengte van ruim 4 meter. De molen moest hier gaan dienen voor het aandrijven van een aantal slijpstenen.

Bron: "Biksteenmolen "Atlas" is weer in herbouw", art. door Hessel IJskes in De Typhoon, 26 maart 1975.

Is er een relatie met de huidige Atlas in Jisp? Molendatabase.net, dbnr. 3850.